Újdonságokkal bővült a Zöldövezet-program

Két újdonsággal is bővült a Mol Románia által finanszírozott és a Polgár-Társ Alapítvány által immár nyolcadik alkalommal szervezett Zöldövezet-program, jelentette be Daradics Kinga, a Mol Románia ügyvezető igazgatója az alapítvány székhelyén szervezett keddi csíkszeredai sajtótájékoztatón.

„Minden évben úgy próbáljuk ezt a hagyományt folytatni, hogy a megfelelő újításokat tudjuk ebbe a programba belevinnni, és ez az idén sem lesz másként", mondta az igazgató.Zoldovezet-program Sajtaj HSZI 01

A 150 ezer eurós támogatást élvező programra környezetvédelmi projekteket megvalósító civil szervezetek pályázhatnak. Tavaly 15 500 önkéntes segített lebonyolítani összesen 50 pályázatot. Mintegy 36 400 városi zöldövezetet sikerült létrehozni, hangzott el a sajtótájékoztatón.

„A program célja, hogy az emberek környezetvédelemmel kapcsolatos felfogását egy picit megváltoztassuk. Ráadásul ez a 15 500 önkéntes a környezetét egy kicsit szebbé, jobbá tette" – fogalmazott Daradics Kinga, hozzátéve: a programnak az is célja, hogy ráébressze a fiatalokat, mennyire fontos a közfelfogás, a környezetvédelmi mentalitás megváltoztatása.

Több mint százezer önkéntes

„Nem tudom, hogy Romániában találunk-e olyan céget, amellyel a társadalmi felelősségvállalás keretében nyolc éven át együtt lehet működni. A legtöbb cég egy-két év után másfele néz, vagy más civil szervezettel dolgozik", nyilatkozta a Polgár- Társ Alapítvány igazgatója. Potozky László szerint hathatós eredményeket csak úgy lehet elérni, ha hosszútávú az együttműködés.Zoldovezet-program Daradics-Kinga-MolRomania Potozky-Laszlo Polgartars-Alapitvany HSZI 04

Az igazgató elmondta, összesen 109 ezer ember vett eddig részt ebben a programban, akik azért dolgoztak, hogy a környezetük minőségét valamilyen szinten feljavítsák. Munkájuk révén 336 ezer négyzetméter felületet sikerült a közösségek számára használhatóvá tenni.

Az idén is meghirdetett projekt egyik újdonsága, hogy 2013-tól városi társasházak belső udvarainak zöldesítésére, a meglévő zöldövezetek felújítására is lehet pályázni. Ugyancsak újdonságnak számít, hogy a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia idéntől Védett területek-komponensben is díjazza azon szervezetet, amelyek pályázatának lebonyolítására nagy számú önkéntest mozgósított, illetve kreatív és újító ötleteket valósított meg. A Védett területekért- díj összege 10 000 lej.

Díjazták a program nyertesét

A sajtótájékoztatón egyúttal díjazták a tavalyi Zöldövezet program nyertesét, a gyergyószentmiklósi Pro Muzeum Alapítványt. A szervezet a Tarisznyás Márton Múzeum udvarán kialakított egy kis botanikus kertet, amelyben a Gyergyói-medence növényvilágát ismerhetik meg az érdeklődők. A Hortis Gyergyoiensis elnevezésű pályázat a Zöldövezet-díjat eredetiségével és a benne rejlő környezeti nevelői lehetőségeknek köszönheti az elismerést. Az alapítvány munkatársai és önkéntesei mintegy 400 növényt ültettek el az újonnan kialakított botanikus kertben. Zoldovezet-program dijatadas Szocs-Levente-Pro-Gyergyoisensis-Alapitvany Daradics-Kinga-MolRomania HSZI 01

A zöldövezet programra a pályázatok ledási határideje 2013 február 19-e. A nyertes pályázatok listáját március végén teszik közzé. Városi zöldövezetek kialakítására, vagy felújítására legtöbb 9000 lej támogatás nyerhető el. A védett területek népszerűsítésére megszabott legnagyobb összeg 20 000 lej. A pályázati feltételekkel kapcsolatban a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro, vagy a www.repf.ro honlapokon lehet bővebben tájékozódni.

A Polgár- Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különbözé programok és eszközök kifejlesztésével és alkalmazásával, például adományozó programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az adományozó programjain keresztül, a Polgár- Társ Alapítvány több mint 750 környezetvédelmi és közössségfejlesztő projekteket támogatott az utóbbi 14 évben.

Kimaradt?