Negyven ezer lejre büntette a România TV-t a CNA

40 ezer lejre bírságolta kedden az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a România TV-t a szalagcímeken közölt üzenetek miatt, amelyekkel a testület szerint megszegte a csatorna az audiovizuális törvényt. 

A javaslatot Răsvan Popescu, a CNA alelnöke terjesztette elő, miután három javaslatot előzőleg elutasított a testület. A CNA szerint a január 18-án, 19-én, 20-án és 25-én érkezett összesen 923 panasz elemzését követően a tanács úgy döntött, hogy a România TV megszegte a tárgyilagos tájékoztatás elvét. 

Az RTV olyan szalagcímeket közölt, mint: "Johannis nyomást gyakorol a Grindeanu kormányfő által hozott döntésekre, Iohannis, háborús jelzések, előzmény nélküli nyomásgyakorlás a Grindeanu kormányra, Az államelnök bosszúja, Mit tervelt ki Johannis, Amnesztia- és közkegyelmi törvényt kér Iohannis a kormánytól. 

Az audiovizuális törvény előírásai értelmében a szolgáltatóknak kötelességük tárgyilagosan tájékoztatni a közönséget. Ha valakit törvénytelen vagy erkölcstelen tettek elkövetésével vádolnak meg, e kijelentéseket bizonyítékokkal kell alátámasztani. Az érintettnek ugyanakkor jogában áll válaszolni az ellene felhozott vádakra, a műsorvezetőnek pedig jeleznie kell, ha az illető nem kíván élni ezzel a joggal. Az audiovizuális törvény arra is kitér, hogy a képernyőn megjelenített feliratoknak minél pontosabban kell ismertetniük a tényeket és adatokat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?