Kovászna megyei csapaté a National Geographic támogatása

Februártól egy éven át élvezheti Romániából egyedüliként a Kovászna megyei kezdeményezésű Transylvanian Wildlife Project a National Geographic támogatását. A térség állat- és növényvilágát ismertetni, a fenntartható turizmust népszerűsíteni vágyó csapat így megvásárolhatja a szükséges felszereléseket.

ng trans

Eddig ugyanis igen szűkös anyagi keretek között végezték munkájukat, amelyet az Ozsdolán élő Paul White kezdeményezett. Céljuk a hivatalos országos statisztikákkal szemben egy független adatforrást biztosítani a nagyragadozók – medve, hiúz, farkas – populációiról. Minden egyes megfigyelt példányról lejegyzik a legfontosabb információkat, ha lehetséges, egyedi fényképet készítenek róluk, felbecsülik egészségi állapotukat, és megpróbálják követni mozgásukat a megfigyelt területeken.

A csapat ugyanakkor az orvvadászat ellen is küzd, egyik fontos vállalása a vadállatok kiszabadítása az illegális csapdákból – áll a National Geographicweboldalán.

ng twp

A projekt során biológusok és fotósok közreműködésével éjszakai felvételeket is készítenek, infravörös kameracsapdákat helyeznek el. Mindenekelőtt egy mintaterületre kell szabad bejárást szerezniük, hogy ott zavartalanul végezhessék a terepmunkát tavasztól.

Az egyéves kutatás végeredménye egy tanulmány lesz, de közben a csapat blogot is fog vezetni a National Geographic oldalán, ahol videókat és beszámolókat is publikálnak majd. Időről időre egy National Geographic-os újságíró is meglátogatja őket.

Kimaradt?