Vádat emelt a DNA Teodosie Petrescu konstancai ortodox érsek ellen

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Tomis ortodox érseke, Teodosie Petrescu ellen.

A hatósági felügyelet alatt álló egyházi méltóságot azzal vádolják, hogy rosszhiszeműen hamis vagy nem a teljes valóságot tükröző dokumentumokat használt fel annak érdekében, hogy illetéktelenül európai pénzalapokhoz jusson. Az érsek öt megbízottját ugyanezzel a váddal állítják bíróság elé. Az ortodox érsek ellen megvesztegetés elfogadásának gyanúja miatt is vizsgálódott az ügyészség, ezt a nyomozati anyagot azonban lezárták - tájékoztat pénteki közleményében a DNA.

A vádhatóság szerint 2010 és 2016 között Teodosie Petrescu és megbízottjai hamis nyilatkozatokat nyújtottak be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), hogy uniós támogatásban részesüljenek. A DNA szerint nyilatkozatukban az állt, hogy bizonyos mezőgazdasági területeken borszőlőt termesztenek, holott azokon a területen 2010 óta megszűnt a szőlőtermesztés.

Az ügyészek szerint a vádlottak 1 392 964 lej összegű területalapú támogatáshoz jutottak így, jogtalanul.

A vádiratot a konstancai ítélőtáblára küldték, a vádlottak ellen elrendelt kényszerítő intézkedések fenntartásának javaslatával. Polgári peres félként csatlakozott a büntetőperhez az APIA is. 

Kimaradt?