FRISSÍTVE: Újra az utcán vannak az emberek a nagyvárosokban

FRISSÍTVE: Ismét utcára vonultak az emberek Bukarestben, valamint az ország számos városában tiltakozni a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet ellen. Székelyföldön is vannak újabb tüntetések.

Románia számos városában vonult ismét utcára a tömeg csütörtök este, hogy a Btk. sürgősségi rendelettel történő módosítása ellen tiltakozzon. A hatóságok számadatai szerint este 8 óra körül Marosvásárhelyen kétezer, Nagyváradon ötezer, Déván ezer, Nagybányán négyezer, Besztercén kétezer, Nagyszebenben több mint tízezer ember gyűlt össze a demonstrálni.

Kolozsváron este 7 óra körül háromezernél is többen gyülekeztek a főtéren, hogy egymást követő harmadik este tiltakozzanak a büntetőjogot módosító rendeletek ellen. Este 9-re létszámuk már húszezerre nőtt. A demonstrálók egy része mindenütt kormányellenes feliratokat vagy román nemzeti zászlót tart a kezében. 

 A fővárosi csendőrség becslése szerint mintegy harmincezer személy gyűlt össze este 8 óra körül Bukarestben tiltakozni. A rendfenntartók egy személyt igazoltattak, aki alkoholt fogyasztott. A közúti rendőrség minden sugárutat lezárt a forgalom elől, amely a bukaresti Győzelem (Victoriei) térre vezet. 

Sepsiszentgyörgyön két tüntetést is hirdettek

Sepsiszentgyörgyön csütörtökre megcsappant a büntetőjog módosítása és a kormány ellen tiltakozók száma. A Facebookon meghirdetett utcai megmozdulás időpontjában, csütörtökön 15 órakor a város főterén mintegy százan gyülekeztek, majd a prefektúra székháza elé vonultak, szolidarizálva az ország más városaiban zajló tüntetésekkel.

Akárcsak szerda este – amikor mintegy félezer háromszéki vonult a kormányhivatal elé – csütörtökön is kormányt és Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt bíráló táblákat emeltek magasba. A csendes tüntetők csoportokba verődve beszélgettek.

A többnyire színészekből, zenészekből, tanárokból és újságírókból álló tiltakozók közül többen is megállapították, hogy vélhetően a korai időpont miatt voltak kevesebben a második napon, ezért 18 órára újra meghirdették a tüntetést. Péntekre már eleve 18 órára toborozzák a tüntetőket Sepsiszentgyörgy főterére.

Kapcsolódók

Kimaradt?