Dragnea: nem fenyeget, hogy a parlament megszavazza a Székelyföld autonómiáját

Nincs olyan "kockázat", hogy a román parlament elfogadná a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet - szögezte le pénteken Liviu Dragnea, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, a képviselőház elnöke.

A politikust arra reagáltatták az újságírók, hogy előző nap a hivatalos közlönyben megjelent polgári kezdeményezésként a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómiatervezet. Dragnea rámutatott: a PSD és liberális koalíciós partnere "egy pillanatig sem fog tétovázni" a tervezet elutasításával, amelyet alkotmányellenesnek tartanak.

"Sajnálom azonban, hogy léteznek ilyen kezdeményezések, mert ezek feszültséget szítanak a lakosság egy részében, és olyan lelkiállapotot idézhet elő, ami nem valami pozitív" - tette hozzá a PSD elnöke.

Aláírást gyűjtenek

Az autonómia-statútumot a Gyergyószéki Székely Tanács próbálja most polgári kezdeményezésként a parlament elé juttatni. Ennek előfeltételeként a kezdeményezők tavaly novemberben megküldték a tervezetet véleményezésre a - szakértőkből álló, a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló - törvényhozási tanácsnak.

A testület a tervezet elutasítását javasolta a parlamentnek arra hivatkozva, hogy a kezdeményezés az egységes román nemzetállammal párhuzamos, különálló állami entitás létrehozását irányozza elő, és így alkotmányellenes.

Miután a polgári kezdeményezés - a törvénytervezet és az elutasítását javasló szakértői véleményezés - megjelent a hivatalos közlönyben, a kezdeményezőknek fél évük van arra, hogy összegyűjtsék azt a százezer - legalább 11 megyéből származó, megyénként legalább ötezer - támogató aláírást, amellyel a tervezet megvitatására lehet kötelezni a bukaresti parlamentet.

Kapcsolódók

Kimaradt?