Két hetes előrejelzés: felmelegedés várható február első napjaiban

A következő két hétben maradnak az ingadozó hőmérsékleti értékek, de az általános tendencia felmelegedést mutat - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) január 23- február 5. közötti időszakra kiadott előrejelzéséből. 

Erdélyben a hét végén fagyosabb lesz az idő a sokévi átlagnál: a legmagasabb értékek -4 és 0, míg a legalacsonyabbak (főleg január 27-én és 28-án hajnalban) mínusz 14 Celsius-fokig süllyedhetnek.

A második héten fokozatosan melegedni fog a levegő hőmérséklete, így február első napjaiban akár 10 fokkal is magasabb lehet úgy az éjszakai, mint a nappali hőmérséklet az egy héttel korábbinál. Csapadék január 25-e után várható. 

A Bánságban a hét közepéig még -1, -2 Celsius-fok lesz a várható maximális hőmérséklet, azt követően azonban fokozatosan emelkedni kezd a hőmérők higanyszála, így február első napjaiban a sokévi átlagnál enyhébb idő várható, 7-9 fok közötti maximális hőmérséklettel.

A minimális értékek az első héten még nagyon ingadozók lesznek, a második héten nulla fok körüli lesz ezek átlagértéke. Elszigetelten és átmeneti jelleggel első héten hó szállingózhat, második héten ködszitálás vagy enyhe esőzés várható. 

A Körösök vidékén ezen a héten -2 fok körül alakul a maximális hőérték, a minimális értékek -7, -9 Celsius-fokig is süllyedhetnek. Később felmelegedés várható, február elején az átlagosnál melegebb lesz, a legmagasabb értékek 7 -10, a legalacsonyabbak -1 fok körül alakulnak majd.

Január 29-e után elszórtan számíthatunk csapadékra, amely először havazás, majd ködszitálás vagy esőzés formáját ölti. 

Máramarosban január 25-e körül a maximális hőérték nem haladja meg a -2 fokot, de éjszakánként -11, -8 fokig is süllyedhet a hőmérők higanyszála. Az előrejelzésbe foglalt második héten itt is érezhető lesz a felmelegedés, nappal akár 8 fok is lehet február első napjaiban, de éjszaka sem lesz hidegebb -3/-2 foknál. Január 25-e körül, majd február elseje után várható elszórtan csapadék. 

A hegyvidéki térségekben nappal -2 fok lesz az első napokban, majd január 28-ig lehűlés várható, -6/-4 fokig süllyed a maximális, -14/-11 fokig az éjszakai hőmérséklet. Később enyhülés következik be, nappal nem lesz hidegebb 0-2 foknál, és enyhe csapadék várható.    

Kimaradt?