A moldovai külügyminiszter az európai reformpolitika folytatását ígérte Bukarestben

A moldovai kormány eltökélt szándéka, hogy maradéktalanul érvényre juttassa az európai reformokat és a társadalom modernizálását – hangoztatta Andrei Galbur külügyminiszter és kormányfő-helyettes Bukarestben, a Teodor Meleșcanu román külügyminiszterrel folytatott hétfői megbeszélésen.

A találkozóról a román külügyminisztérium számolt be, kiemelve, hogy a moldovai külügyminiszter az első külföldi vendége Meleșcanunak, az új kormány hivatalba lépése óta. Galbur az egykori román fejedelemségek, Moldova és Havasalföld 1859-es egyesülésének évfordulója előtt egy nappal látogatott Bukarestbe, ezt a körülményt azonban a bukaresti külügyi közlemény nem említi.

​Galbur megköszönte az országának nyújtott román segítséget, a moldovai infrastruktúra fejlesztéséhez nyújtott támogatást és a lakosságnak nyújtott segélyeket. A két miniszter megállapodott abban, hogy az év első felében összeül Chișinăuban az európai integrációt segítő Románia–Moldova kormányközi vegyesbizottság.

Egyetértettek abban, hogy a transznisztriai szakadár terület státusára a megoldást Moldova területi épségének tiszteletben tartásával, a Dnyeszteren túli térség számára biztosítandó különleges jogállással, politikai úton kell keresni, mégpepdig az úgynevezett 5+2 csoport keretében, amelyben az érintett két fél mellett Oroszország, Ukrajna, az EBESZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió vesz részt.

Meleșcanu a román külpolitika kiemelkedő prioritásának nevezte Moldova európai integrációjának támogatását, annak a reformfolyamatnak a segítését, amelyet Moldova az EU-val kötött társulási, illetve szabadkereskedelmi egyezményben vállalt.

A moldovai külügyminiszter európai elkötelezettséget sugalló bukaresti kijelentései szöges ellentétben állnak az országa élére novemberben megválasztott Igor Dodon államfő oroszbarát megnyilvánulásaival, amelyek Bukarest bírálatát váltották ki.

A moldovai elnök egy hétfői tévéinterjúban bejelentette, hogy vissza akarja vonni a NATO chișinăui összekötő irodája megnyitásáról szóló megállapodást, múlt héten pedig – moszkvai tárgyalásait követően – kifejezte reményét, hogy a moldovai parlamenti választások után felmondják az EU-val kötött társulási szerződést. Bukarest úgy értékelte: a moldovai elnök álláspontja „nem felel meg sem a politikai realitásoknak”, sem a Románia és Moldova közötti különleges kapcsolatoknak.

Kimaradt?