Így néznek ki valójában a hópelyhek

Három nagysebességű ipari kamerából alakították ki azt az eszközt az Utahi Egyetem kutatói, amelyek három szögből fotózzák le a földfelszínhez közelítő hópelyheket. A három kamera zárideje meglehetősen magas: a másodperc huszonötezred része alatt készítenek el egy-egy képet, az exponálást infravörös érzékelők vezérlik. A kamerákkal a hópelyhek sebességét is mérni lehet.hopehely

„Bizonyára láttak már hókristályokról készült mikroszkópos felvételeket. Nagyon szépek ugyan, de kivételesen ritka hópihékről készültek" - mondja Tim Garrett, az egyetem légkörkutatója. A természetben ugyanis a pelyhek számos hókristályból állnak össze, ha pedig az egészet a mikroszkóp tárgylemezére helyeznénk, szinte biztosan tönkre is tennénk őket.

A Utahi Egyetemen készült fotókkal jobban meg lehet ismerni a hóhullás természetét, így pontosabbak lehetnek a téli viharok jellemzőit leíró időjárási modellek. Garrett szerint a jelenlegi előrejelzések egyik hibája az, hogy a hópelyhek mozgását, jellemzőit az 1970-es években végzett mérésekre alapozzák. A hópelyheket néhány ezer minta alapján írták le.

Kimaradt?