Börtönben marad Dan Voiculescu, aki percenként 2 oldalnyi tudományos szöveget ír

Jogerősen elutasította kedden a bukaresti törvényszék az élelmiszer-ipari kutatóintézet törvénytelen privatizációjával kapcsolatos ügyben 10 év börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu feltételes szabadlábra helyezési kérelmét. 

A bírák elutasították az üzletember felülvizsgálati indítványát, és fenntartották a főváros 5. kerületének bírósága által 2016. december 13-án kimondott döntést. 

A bíróság eredetileg 2017 szeptemberét szabta meg egy újabb szabadlábra helyezési kérelem legkorábbi dátumaként, a törvényszék azonban 2017 májusára módosította ezt az időpontot. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség arra hivatkozva ellenezte Voiculescu szabadlábra helyezését, hogy túl keveset töltött le a rá kirótt 10 év szabadságvesztésből, ugyanakkor rendellenességeket találtak azzal a 11 tudományos munkával kapcsolatban is, amelyeket a börtönben írt az üzletember, és amelyek alapján lerövidülhet a büntetése. 

A DNA ügyésze azzal érvelt, hogy a munkák kéziratában nincsenek törölt, kihúzott vagy utólag beírt részek, ami arra enged következtetni, hogy vagy nem ő írta ezeket a könyveket, vagy a kéziratok nem a börtönben készültek. 

"Ha összeadjuk a Dan Voiculescu által írásra fordított időt, kiderül, hogy 72 óra alatt írt meg 2.000 oldalt, vagyis percenként 2 oldalt írt, ami lehetetlen" - mondta az ügyész. 

A bukaresti ítélőtábla 2014. augusztus 8-án jogerősen 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Dan Voiculescut az élelmiszer-ipari kutatóintézet törvénytelen privatizációjával kapcsolatos ügyben. A szabadságvesztés mellett az üzletember vagyona egy részének elkobzását is elrendelték. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?