Óriás-aranyrögre bukkant egy amatőr

A százmillió forintos aranydarab, amelyet egy amatőr kincskereső talált, mindössze hatvan centiméternyi mélyen volt a föld alatt egy ausztrál bányászvárosban.

A picivel több mint öt kilogrammot nyomó rögöt egy kifejezetten aranyra kifejlesztett, csúcskategóriás fémdetektorral találta meg a szerencsés aranyvadász, a Melbourne közelében lévő Ballarat városnál. A hatalmas aranyrögért nem kellett hatalmas földmunkákat végezni, az ugyanis alig több mint fél méter mélyen rejtőzött.

arany

A rögöt azonnal egy helyi aranykereskedőhöz vitte a megtaláló, aki titokban tartja kilétét. A bolt tulajdonosa a Courier ausztrál lapnak elmondta: az arany piaci ára alapján a rög majdnem 300 ezer ausztrál dollárt, azaz nagyjából hetvenmillió forintot ér, „ha valaki olyan ostoba, hogy beolvasztja”. Mostani formájában ugyanis ennél jóval többet, akár félmillió dollárt is el lehet érte kérni – állította Cordell Kent.

Az aranybolt vezetője elmondta: nem emlékszik arra, hogy valaha is találtak ilyen nagy aranyrögöt Ballarad környékén, ahol a 19. század végén fedeztek fel jelentős nagyságú aranylelőhelyeket. Kent szerint a rögöt várhatóan egy gyűjtő vagy egy múzeum fogja felvásárolni.

Kimaradt?