FRISSÍTVE: Vörös jelzésű hóviharriadó van délen, a székelyek segítséget küldenek

FRISSÍTVE: Fennakadásokat okoz a közlekedésben a szélviharral párosuló havazás. Hat megyében vörös jelzésű hóriadó lépett életbe péntek reggel 8.30-tól. A székelyek segítséget küldenek. Cikkünk frissül

Hajnali 1 óra 30 perctől lezárták az ország mindegyik Fekete-tengeri kikötőjét, nem lehet közlekedni az A2-es autópályán, több megyében lezárták az országutakat, és 42 vonatjáratot töröltek - tájékoztat a Országos rendőr-felügyelőség. Emellett törölték a Bukarest és Isztambul közötti repülőjáratot is. A vörös jelzésű hóviharradó által érintett megyék: Buzău, Brăila, Tulcea, Konstanca, Ialomița és Călărași.

A kedvezőtlen időjárás miatt Ialomiţa és Konstanca megyében valamennyi ország- és megyei utat lezártak a forgalom elől, Tulcea megyében az országutakon szünetel a közlekedés, akárcsak több Buzău, Vrancea és Teleorman megyei országútszakaszon. Konstanca megyében 75 település áram nélkül maradt.

Több mint 2500 rendőrt mozgósítottak az éjszaka, az általában szolgálatot teljesítő állományon felül, őket 1 842 jármű segítette munkájukban - derül még ki a rendőrség közleményéből.

FRISSÍTÉS1: A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt késéssel indulnak a járatok a bukaresti repülőterekről, péntek reggel 7 óra 45 percig azonban egyetlen járatot sem töröltek - tájékoztat a fővárosi légi kikötőket kezelő társaság (CNAB). A Henri Coandă repülőtérről 30 perces - 1 órás késéssel szállnak fel a gépek. 

FRISSÍTÉS2: Péntek déli 12 óráig meghosszabbították a meteorológusok az erős szél miatt kiadott sárga jelzésű figyelmeztetést Bihar, Temes és Arad megyére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint az említett megyék síkvidékein a szél erőssége meghaladja az 55-60 kilométeres óránkénti sebességet. 

FRISSÍTÉS3: A Maros megyei Salvamont Salvaspeo hegyimentő-szolgálat arra kéri a kirándulókat, mondjanak le a Kelemen- és Görgényi-havasokba tervezett gerinctúrákról a szélsőséges időjárási körülmények miatt. A hegyimentők a közösségi hálón figyelmeztetik azokat, akik túrázni indultak volna a hegyekbe, hogy január 6-a és 9-e között Maros megye hegyvidékein mínusz 21 - mínusz 23 Celsius-fok közötti hideg várható, a szél erőssége pedig el fogja érni a 80-90 kilométeres óránkénti sebességet. A kettő együtt az emberi testben -54/-59 fokos hideg érzetét keltheti, tehát a nemzetközi egyezményes skálán vörös jelzésű riasztást tesz indokolttá - teszik hozzá a hegyimentők. 

A székelyek segítséget küldenek

Hargita megyében télies körülmények között folyik a közlekedés, az utakat hókotrókkal tisztítják, de nem jeleztek fennakadásokat - közölte Adrian Pănescu prefektusi kabinetfőnök. 

Tájékoztatása szerint a Parajdot Csíkszeredával összekötő DN 13A, a Gyergyószentmiklóst Parajddal összekötő DN 13B és a Gyergyószentmiklóst Gyilkostóval összekötő DN 12C országutakon mintegy 3 centiméteres a hóréteg. Az utakon 42 hóeltakarító gép dolgozik, 150 tonna sót szórtak le az utóbbi néhány órában. 

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-felügyelőség szóvivője közölte, az általában szolgálatot teljesítő állományon felüli létszámű rendőrt mozgósítottak, főként azokban a régiókban, amelyek erős szélnek és nagy havazásnak vannak kitéve. 

Alina Ciobotariu, a Hargita megyei készenléti felügyelőség szóvivője ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy egy csapatot a hóvihar sújtotta Giurgiu megyébe küldtek. 

Kovászna megyében akadozik a közlekedés

Akadozik a közlekedés a hóvihar miatt a Brassót Bákóval összekötő 11-es és a Brassót Buzăuval összekötő 10-es országúton. 

Cristian Drincă, a Kovászna megyei útügyi igazgatóság képviselője arról számolt be az Agerpres hírügynökségnek, hogy a megye csaknem egész területén sűrűn havazik, a hegyvidéki útszakaszokon az időjárási körülmények megnehezítik a közlekedést. 

Drincă szerint a hóeltakarító gépek éjszaka óta dolgoznak, de a hóvihar miatt vannak útszakaszok, amelyeken így is hóréteg képződött, az Ojtozi-hágó térségében rendőrök ellenőrzik, hogy a teherautókon van-e hólánc. Egyetlen utat sem zártak le a megyében a forgalom elől. 

Rengetegen maradtak áramellátás nélkül

Constanca, Tulcea, Călăraşi és Ialomiţa megyében több mint száz település maradt áramellátás nélkül. Buzău megyében egy három éves gyermeknek kellett elsősegélyt nyújtani péntek reggel, a mentősök közlése szerint magas lázzal szállították kórházba. 

Mit kell tenni, ha hóviharba keveredték?

Az országos készenléti felügyelőség szerint hóviharban csak azok induljanak útnak, akiknek elkerülhetetlen. Ha a hóvihar miatt leáll a forgalom, a következő óvintézkedéseket érdemes megtenni:

  1. az út szélére kell húzódni az autóval, és be kell kapcsolni a vészjelző lámpákat
  2. a 112-es sürgősségi számon közölni kell, hol tart fogságban a hóvihar
  3. az autóban kell maradni addig, amíg meg nem érkezik a segítség. Nem szabad elhagyni a gépjárművet, ha a közelben nincs menedék, ahová be lehet húzódni
  4. a motort és a melegítést óránként körülbelül tíz percet szabad bekapcsolni
  5. a lehetőségekhez képest érdemes mozgásban tartani a testünket
  6. éjszakára a belső lámpát be kell kapcsolni, hogy a mentőcsapatok észrevehessék a fényt.

Hargita megyében is menteni kellett

A szélsőséges időjárás miatt a belügyminisztérium több mint 9000 alkalmazottja áll készenlétben, hogy közbelépjen sürgősségi helyzetek esetén. 

A tárca pénteki közleménye arról számol be, hogy megelőző intézkedésként az utóbbi 12 órában 622, dialízisre szoruló személyt, valamint 126 várandós nőt szállítottak be a kórházakba. 

A belügyminisztériumi alkalmazottak az éjszaka folyamán Hargita, Szeben, Prahova, Călăraşi, Buzău, Constanţa, Teleorman, Ialomiţa megyében nyújtottak segítséget hóban rekedt gépkocsikban ülő személyek kimenekítéséhez. 

A tárca kéri a gépkocsivezetőket, hogy amennyiben lehetséges, ne induljanak útnak. A veszélyes helyzetek megelőzése érdekében lezárták a forgalom elől az A2-es autópályát, valamint Constanţa, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa és Tulcea megye országutait, illetve Buzău megye útjainak egy részét. 

A konstancai, aradi és nagybányai repülőtereket ideiglenesen lezárták, hogy a kifutópályákat megtisztítsák a hótól. Az ország összes tengeri kikötőjét lezárták. 

A védelmi minisztérium közölte: a konstancai 9-es számú gépesített dandár katonái segítik Dobrudzsában az utak járhatóvá tételét, és mentik ki a hóban rekedt gépkocsikat. 

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hadsereg több mint 2600 katonája és 400 speciális gépkocsija, valamint 5 helikoptere és egy repülőgép áll készenlétben, hogy az időjárás miatt előálló sürgősségi esetekben a lakosság védelmére siessen. 

 A rossz idő miatt elővigyázatosságból leállították a cernavodai atomerőmű egyes blokkját. 

Megfagyott a szentelvíz, lefújták a vallási ünnepet

A román ortodox egyház lemondta az össze szabadtéri ünnepséget, amelyet a Vízkereszt alkalmából szerveztek Tulceán, a Duna-parton, illetve Konstancán, a tengeri kikötőben. Idén így elmarad a vízbedobott kereszt kihalászásának hagyománya: a korábbi években az ünnepség egyik legnépszerűbb pillanata volt, amikor bátor úszók ugrottak a Duna, illetve a Fekete-tenger fagyos vizébe, hogy egymással versengve kihalásszák az egyházi elöljáró által vízbe dobott keresztet. A tomiszi ortodox érsekség szerint péntek reggelre megfagyott 170 ezer palack szenteltvíz, amit a hívőknek készítettek elő.

Brassóban elhalasztották a sofőrvizsgák gyakorlati próbáját 

Ciprian Băncilă, Brassó megye prefektusa pénteken úgy döntött, felfüggeszti a sofőrvizsga gyakorlati próbáját a kedvezőtlen időjárás miatt.

"A kedvezőtlen időjárás miatt a Brassó megyei gépjárművezetői és forgalmi engedélyek kibocsátásával foglalkozó ügyosztály vezetőjének javaslatára Ciprian Băncilă prefektus úgy döntött, pénteken felfüggeszti a sofőrvizsgák gyakorlati próbáját. Az 57 jelentkezőt egy későbbi dátumra jegyzik elő" - áll a prefektúra közleményben. 

Késnek a Wizz Air járatai

A Wizz Air légitársaság két járata késik pénteken a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren - nyilatkozta Nicoleta Boborodea szóvivő az Agerpres hírügynökségnek. 

A Londonból érkező járatnak 00.50-kor kellett volna megérkeznie Nagyszebenbe, azonban másfél órás késés után, 02.22-kor landolt a légikikötő honlapján közölt információk szerint. 

A Dortmundból érkező járatnak 12.20-kor kellett volna leszállnia a nagyszebeni repülőtéren, de több mint két órás késése van, így körülbelül 14.30-kor érkezik majd meg a Szeben megyei reptérre az idézett forrás szerint. 

A bukaresti nemzetközi repülőtér továbbra is fogadja a gépeket, folyamatosan takarítják a kifutópályákat, de több légitársaság törölte járatait. A Wizz-Air légitársaság nem indította el pénteken a londoni, párizsi és stockholmi járatát, a Ryanair és Tarom pedig törölte a Bukarestet Temesvárral, Nagyváraddal és Jászvásárral összekötő belföldi járatait.

A konstancai Mihail Kogalniceanu nemzetközi repülőteret lezárták.

Máramaros megyében nehézkesen zajlik a közlekedés

Télies körülmények között zajlik a közlekedés a Máramaros megyei közutak nagy részén, egyes útszakaszokon jégréteg képződött az aszfaltfelületen - tájékoztatta pénteken az Agerpres hírügynökséget Amalia Babici Man, a Máramaros megyei tanács szóvivője. 

"A közúti forgalom télies körülmények között zajlik a megye útjain, a közlekedés nehézkes a kialakult jégréteg miatt. Azt ajánljuk a sofőröknek, hogy ne hajtsanak végre hirtelen manővereket, vezessenek óvatosan és tartsák be az ajánlott távolságot az autók között. Az áruszállítóknak azt tanácsoljuk, hogy érdeklődjenek az útviszonyokról, mielőtt elindulnak. Emlékeztetünk mindenkit, hogy a megyei utak nagy része 1000 méter fölötti magasságokban szeli át a hegyvidéket, az időjárás pedig rövid időn belül többször is változhat" - magyarázta a szóvivő. 

Amalia Babici Man szerint a megyei útügyi vállalat munkásai 46 géppel takarítják el a havat és 470 tonna csúszásgátlót szórtak 800 kilométernyi úttestre a jégrétegképződés megakadályozása érdekében. 

A nagybányai közlekedési rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt órákban nem történtek különösebb események.    

A Magyarország és Ukrajna felé vezető határátkelőknél normális ütemben halad az ellenőrzés - közölte a határrendészet. 

Hargita megyében összeszedik a hajléktalanokat

Hargita megye prefektusa, Adrian Jean Andrei arra kérte a csendőrséget, hogy az elkövetkező rendkívül hideg időszakban kísérjék fűtött helyiségekbe a hajléktalanokat. 

"Ebben a rendkívül hideg időszakban a csendőrség felkészült az éjszakai járőrözésre, amely a hajléktalan személyekkel kapcsolatos intézkedésekre is kiterjed" - nyilatkozta a sajtónak Adrian Jean Andrei. 

A prefektus ugyanakkor elmondta, télies körülmények között zajlik a megyében a közlekedés, a hóeltakarító gépek pedig készen állnak a beavatkozásra. 

"Hargita megyében nincs érvényben időjárás-figyelmeztetés, azonban az előző napok havazása és a hideg miatt jégréteg képződhet az utakon" - magyarázta Andrei. 

Kapcsolódók

Kimaradt?