Mandátuma végén mérleget vont Dacian Cioloș

Mérleget vont szerdán Dacian Cioloş leköszönő miniszterelnök az általa vezetett kormány tevékenységéről. 

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján Cioloş felidézte, kormánya 'rendkívüli társadalmi és politikai körülmények között' alakult meg, utcai tüntetések és a korábbi kabinet lemondása után, amikor egy szakértői kormány létrehozása bizonyult a legjobb megoldásnak. A parlament részéről viszont meglehetősen „illékony” támogatást kapott ez a kabinet, ami megnehezítette a döntéshozatalt - fogalmazott a miniszterelnök. 

Cioloş elmondta: tisztában volt azzal is, hogy a lakosság nagyon nagy elvárásokkal tekintett az általa vezetett kormányra, de már megbízatása kezdetén felszínre kerültek olyan, sok esetben 20 éve rejtegetett problémák, amelyek nehézségeket okoztak. „A kormány nem tehette meg, hogy ne nézzen szembe ezekkel a gondokkal” – mondta a kormányfő. 

Többször beszélt már telefonon Cioloș és Grindeanu. Dacian Cioloş miniszterelnök azt nyilatkozta szerdán, hogy többször beszélt telefonon Sorin Grindeanu kijelölt miniszterelnökkel, és hogy várhatóan csütörtökön ülnek le egy bővebb beszélgetésre. „Többször beszéltem a kijelölt miniszterelnökkel, ma is. Úgy értettem, hogy az eskütétel után azonnal a Victoria-palotába jönnek, és kormányülést is tartanak. Itt fogom várni szerda este, de részletesebb megbeszélésre holnap kerítünk sort” – mondta Cioloş a Victoria-palotában tartott sajtóértekezleten. Cioloş azt szeretné, ha az új kormány folytatna néhányat a még hivatalban lévő kabinet által megkezdett projektekből. „Amit mondani szeretnék, azt elmondom neki személyesen. (...)Amit nyilvánosan el akartam mondani, azt már elmondtam, beleértve azt is, hogy jó lenne, ha egyes projekteket folytatnának, de természetesen minden kormány a saját programját akarja gyakorlatba ültetni” - válaszolta Cioloş, amikor arról kérdezték, mit fog mondani az új miniszterelnöknek. 

Kimaradt?