Meggondolta magát Nicolaescu: jut közpénz magánkórházaknak is

Cáfolta korábbi kijelentéseit Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter a magánkórházak támogatottságának megvonásáról. Pontosítása értelmében továbbra is lesz keretösszeg a magánkórházaknak, amelyet a bejáró betegek szakellátására fordíthatnak, a nappali beutalóval rendelkező páciensek ellátására, illetve akár teljes ellátásra is, de csak abban az esetben, ha a régióban egyetlen kórházként működnek – pótolva az állami kórház hiányát, vagy ha kizárólagos szakellátást biztosítanak.eugen-nicolaescu-122-cd d7f9b744e6

A csütörtöki sajtótájékoztatón a tárcavezető magyarázkodott: mindaddig, amíg nem készül el a 2013-as költségvetés, az általa képviselt minisztérium sem hozhat döntést az egészségügynek jutó összegek leosztásáról. Hozzátette, a jövő héten kezd tárgyalásokat a magánkórházak képviselőivel, szem előtt tartva a betegek érdekeit.

A miniszter csütörtöki nyilatkozata részben ellentmond korábbi, január 12-i kijelentésének, amikor azt mondta, március 1-től közpénzből csakis és kizárólag az állami kórházak kaphatnak támogatást, ezzel értelemszerűen megszüntetve a magánkórházak finanszírozását. Akkori, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Nicolăescu hosszan ecsetelte a magánkórházak jogállását, hangsúlyozva, hogy „aki magánvállalkozásba kezd, az ne számítson közpénzekre”.

Kimaradt?