Lavinaveszély és 115 centis hó van a Fogarasi-havasokban

A Fogarasi-havasokban a hóréteg vastagsága elérte a 115 centimétert, a lavinaveszély az 1-től 5-ig terjedő skálán a második legnagyobb fokozatú, azaz 4-es szintű - tájékoztatott szombaton Ion Sănduloiu, az Argeş megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat vezetője.

Sănduloiu közölte: a 4-es lavinaveszély 1800 méteres magasságban és a fölött van érvényben, alacsonyabb régiókban a lavinaveszély 2-es szintű.

Az európai egyezményes skála szerinti 4-es fokozatú lavinaveszélyről akkor beszélünk, amikor a hórétegek a meredek hegyoldalakon már egy enyhe terhelésre is elmozdulhatnak, előidézve ezzel a lavinát. A 2-es lavinaveszély esetén nagyobb terhelésre csúszhatnak el a hórétegek, például emberi súly (síelők, turisták) alatt. Ugyanakkor már 2-es szintű lavinaveszély esetén is kialakulhatnak spontán lavinák.

A hegyimentők közölték, Argeş megye minden, 1500 méter fölötti turistaútvonala le van zárva a lavinaveszély miatt. Ennél alacsonyabban fekvő kirándulóhelyekre is csak megfelelő téli öltözékben, csákánnyal felszerelve tanácsos útnak indulni, még akkor is, ha autóval indulnak el, a hátizsákban legyen elemlámpa új elemekkel, és a kirándulók számoljanak a korai sötétedéssel - kérik a hegyimentők. A gépjárművezetőknek azt tanácsolják: a gépkocsikat ne parkolják a lejtő szélére, főleg, ha a havas lejtőt nem borítja erdő.

Autós kirándulásra is azzal az eshetőséggel számolva kell elindulni, hogy a hó miatt az utasoknak esetleg el kell hagyniuk a gépkocsit és gyalogolniuk kell, a megfelelő télies öltözet tehát nagyon fontos - figyelmeztetnek a hegyimentők. 

Kimaradt?