Kórházi fertőzések: súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg

Rosszul kezelték a kórházon belüli fertőzések helyzetét azok az egészségügyi intézmények, amelyekben a Colectiv-tűzvész sebesültjeit ápolták, de a fővárosi közegészségügyi igazgatóság is - derül ki a kormányfő ellenőrző testületének jelentéséből.

A jelentés szerint a Bukaresti Közegészségügyi Igazgatóság (DSPMB) a Colectiv-tűzvészt megelőzően végrehajtott ellenőrzései nyomán az 50 kórház egyikénél sem végzett mikrobiológiai vizsgálatokat az ivóvízről, élelmiszerekről, higiéniai állapotokról, noha számos jelzés érkezett a kórházakban tapasztalt rendellenességekről.

A közegészségügyi igazgatóság jelentést sem készített a nozokomiális, vagyis a kórházi kezelés alatt elkapott fertőzések helyzetéről a Colectiv-tragédia előtt, csak utána - állapítja meg a testület a control.ro honlapon hétfőn közzétett jelentésben.

A jelentés hozzáteszi: a legnagyobb gondok azokkal a helyiségekkel kapcsolatban adódnak, ahol a sürgősségi ellátás zajlik: régi, rossz állapotban lévő épületek, omladozó falfestés, tönkrement járófelületek között történik sok esetben a betegellátás. De hiány mutatkozik a sürgősségi ellátásra szakosodott egészségügyi személyzet számában, a sürgősségi beavatkozásokhoz szükséges felszerelésben, valamint a gyógyszer- és fogyóanyag-készlet terén is. A jelentés hozzáteszi: a sürgősségi osztályokon sokszor olyan esetek miatt van torlódás, amelyek valójában a családorvos vagy a közegészségügyi ellátás hatáskörébe tartoznának.

Az ellenőrzést az Egészségügyi Minisztérium végezte 2016 márciusa és szeptembere között azokban a kórházakban, ahol a Colectiv-tűzvész sebesültjeit ápolták, illetve a Bukaresti Közegészségügyi Igazgatóságon.

Kapcsolódók

Kimaradt?