Az ünnepek környékén fokozottan ellenőrzik az élelmiszerforgalmazókat

Háromszéken az év utolsó heteiben öt nagy ellenőrző csoport keresi fel az szupermarketeket, kisboltokat, piacokat és vásárokat - mondta Sikó Barabási Sándor. Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője szerint az a tapasztalat, hogy szupermarketek az év végi nagy vásárlói rohamra készülve hatalmas mennyiségű élelmiszerterméket halmoznak fel raktáraikban, csakhogy nincs elég hűtőjük, hogy mindezt előírásszerűen tárolják.

A kisboltokban ugyancsak a tárolási körülmények hiányosak. Az előírás szerint külön kell tárolni a hústerméket, tejet és tojást, de nem mindenhol van elegendő hűtőpult, ezért a főállatorvos azt tanácsolja, hogy legalább valamivel válasszák el a termékeket.

Tapasztalatok szerint a panziókban gyakori, hogy a hűtőben beazonosítatlan élelmiszert tárolnak, és arra hivatkoznak, hogy otthon disznót vágtak, csak elromlott a hűtő, ezért tartják azt a panzióban, de feltehetően azzal etetik a vendégeket.

Sikó Barabási Sándor arra hívja fel a vásári lacikonyhások figyelmét, hogy ideiglenes engedélyt kell kiváltsanak, amelyet az alapján kaphatnak meg, hogy van-e megfelelően felszerelt konyhájuk és személyzetük.

A Kovászna megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság az év első 11 hónapjában végzett ellenőrzések során 276 büntetőjegyzőkönyvet állítottak ki, összesen 150 ezer lejre büntettek, 100 tonna élelmiszert elkoboztak, amiből 9,5 tonnát elégettek. A főállatorvos elmondta, élelmiszerbiztonsági kihágások miatt magánszemélyekre kiróható legkisebb bírság 600 lej, a cégekre terhelhető legnagyobb büntetés pedig 20.000 lej.

Kimaradt?