Megbírságolták a RTV-t, mert azt sugalmazta, hogy Soros felelős a Colectiv-tragédiáért

30 ezer lejre bírságolta meg az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a România TV-t, mert egy adásában azt sugalmazta, hogy a Colectiv klubban történt tragédia mögött Soros György amerikai milliárdos áll, aki ezzel Dacian Cioloş hatalomra jutását segítette.

Radu Herjeu, a CNA tagja szerint, az legismertebb hackerről, Anonymusról és a Soros Györgyről szóló képsorok miatt, az RTV ennél is nagyobb bírságot érdemelt volna. Dorina Rusu, a CNA tagjának véleménye szerint az egész bejátszás hamisítvány volt, amellyel - két nappal a választások előtt - a szavazás eredményét akarták befolyásolni. Rusu szigorúbb büntetés kirovását, a képernyő 10 percre történő elsötétítését indítványozta, de javaslat nem kapta meg a szükséges támogatást.

A CNA monitorizáló szolgálata szerint december 9-én az RTV egyik adásában egy olyan bejátszást sugároztak, amit úgy tüntettek fel, hogy Anonymustól származik. Ebben, egy digitálisan eltorzított hang közli, hogy a Colectiv klubban történt tűzvészt Soros tervezte meg azért, hogy Cioloşt hatalomra juttassa. Ugyanaznap, egy másik adásban, a bejátszást részben megismételték, majd az ezt követő montázsban képeket sugároztak a tüntetésekről, Sorosról, lángoló bankjegyekről, a parlamentről, a lángoló Colectiv Klubról, majd a Cioloş-kormány tagjairól, amint leteszik az esküt.

Kapcsolódók

Kimaradt?