„Fehér sapkája van az angyalnak, valahol messze lakik” – a Magyar Közoktatás decemberi lapszámáról

A Magyar Közoktatás – Romániai Magyar Oktatási Figyelő című havilap decemberi lapszámának 24 oldalán tartalmilag és képanyag tekintetében is változatos cikkeket találhat az olvasó.

Betlehemezés az értékmentés és az ökumené jegyében című írásban a szatmárnémeti Sebesi Ibolya és Kállai Karolina római katolikus és református vallásoktató nyilatkozik arról, miként elevenítik fel a gyerekekkel a betlehemezés szokását. „Fehér sapkája van az angyalnak, valahol messze lakik” című cikkben a marosvásárhelyi Kerekerdő óvodába járó gyerekek fejtik ki, hogyan képzelik el az angyalt, mit várnak a karácsonytól.

Írnak arról, hogy miként viszik közel a diákokhoz Erdélyben a művészeteket: komolyzenét szerettetnek meg a fiatalokkal Sepsiszentgyörgyön leckehangversenyek keretében, Nagyváradon pedig a mozgóképkultúrát népszerűsítik. Látni tanulni a képek inflációjában című cikk arról is szól, hogy bár az iskolai, óvodai oktatás próbál felzárkózni a valós világ igényeihez, elvárásaihoz, a mozgókép-értést meglehetősen háttérbe szorítja, megkerüli.

Milyen a jó gyermekkönyv-illusztráció? című írásban megszólaltatják Kürti Andrea képzőművészt, az ő rajzaival illusztrált meséskönyv elismerést kapott ugyanis novemberben a Románia legszebb könyvei elnevezésű versenyen.

A fogyatékkal élők és az egészséges gyermekek, illetve felnőttek közötti szocializáció megteremtése a hosszú távú célja a kolozsvári Én is szeretnék játszani! elnevezésű közösségi projektnek – erről beszélt lapunknak Deme Ilona pszichológus, az akció egyik kezdeményezője.

Arról, hogy miként kezelheti a pedagógus, szülő az iskolai megfélemlítés, úgynevezett „bullying” jelenségét, Szebeni Viola pszichológus beszélt.

Körbejárják a mostanában hangsúlyosan előtérbe került témát, a házi feladatok kérdéskörét, ennek mentén azt is, hogy miként zajlanak a délutáni foglalkozások a gyergyószentmiklósi Vaskertes iskolában. Írnak az elmúlt hónap legfontosabb történéseiről az oktatás terén: arról, hogy megszűnhet a rajzoktatás hagyománya a kolozsvári Apáczai iskolában, cikkeznek a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyéről, a PISA-tesztek nemrég napvilágot látott eredményeiről.

Portréinterjút közölnek Both Júlia marosvásárhelyi kémiatanárral, aki többek közt arról beszélt, hogyan lehet megszerettetni a diákokkal vegyészetet. A lap szerkesztői ugyanakkor az olvasók figyelmébe ajánlják Fóris Ferenczi Rita Levélváltás decemberben című, humoros hangvételű tárcáját.

A 2009 óta új formában megjelenő havilap korábbi lapszámainak tartalma itt olvasható, böngészhető, de a Facebook-oldalán is követhető.

A Communitas Alapítvány által kiadott Magyar Közoktatás a következő linken rendelhető meg: https://communitas.ro/mkorendeles

A 2016. december 22-éig regisztrált megrendelők közül öten ingyen kapják a lapot a 2017-es évben.

Kimaradt?