„Ha most elmész szavazni, négy évig járhat a szád”

Ötből egy kolozsvári fiatal ment el szavazni - legalábbis ez az arány jött ki a kincses városban találomra megszólaltatott magyarok körében végzett minifelmérés szerint, amelyre vasárnap délután három óra körül kerítettünk sort.

Minifelmérésük kizárólag csak magyar fiatalokra irányult. Arra voltunk kíváncsiak, hogy részt kívánnak-e venni a választásokon, és miért tartják fontosnak a voksolást vagy a távolmaradást.

Íme a részletes eredmény:

  • 1. "Éppen szavazni megyek, mert úgy gondolom, ha most szavazok, négy évig járhat a szám, ha nem tetszik a rendszer".
  • 2. "Nem megyek szavazni, nem vonz a politika, hagyon, hogy mások döntsenek".
  • 3. "Azért nem szavazok, mert hivatalosan 300 kilométerre lakom innen. Kolozsváron dolgozom. Nem érte meg most hazamennem, mert akkor több napot is ki kellett volna vennem szabadnapnak. Eddig mindig szavaztam, így arra buzdítok mindenkit, ha megteheti, éljen a jogával".
  • 4. "A hivatalos címem nem Kolozs megyére szól. Ha nem Kolozsváron dolgozom, elmentem volna otthon szavazni. Mozgosítsátok ismerőseiteket, mert később nem blamálhatjátok a kormányt, ha nem úgy cselekszik, ahogy kellene".
  • 5. "Nem szavaztam, mert hivatalosan nem itt lakom".

Nekünk két percünkbe került, hogy leadjuk a vonksunkat Kolozsváron. Ezen az oldalon csekkoltuk le, melyik szavazókörzetben pecsételhetünk. A személyi számunkat és a nevünket kellett megadnunk hozzá. Meglepetésünkre az utca nevét magyarul is feltüntették. 

A 68-as szavazókörzetben egy szavazóbiztos fogadott, aki ránézve a személyinkre azonnal megmutatta, mely szavazóhelyiségbe kell mennünk. Ott pillanatok alatt leellenőrizték, hogy pecsételtünk-e már, illetve történt-e visszaélés a személyi számunkkal, majd az orrunk elé dugtak egy papírt, hogy írjuk alá. Ezzel tudomásul vettük, hogy a szavazólapokat megkaptunk, mehetünk a szavazófülkébe. Két szavazólap, majd két pecsét annak a négszögnek a belsejébe, amelyen a megszavazandó jelöltlista szerepel. Két perc a szabadidőnkből, hogy aztán járhasson a szánk. Ne szalaszd el a lehetőséget, kilenc óráig még élhetsz a jogoddal. 

Kapcsolódók

Kimaradt?