Még asztrológus is indul a parlamenti választásokon

A jelentős anyagi juttatások, a heti három napos munkaidő és a „szabad munkabeosztás”, a korlátlan üzletelési lehetőségek mind olyan előnynek számítanak, amelyek miatt kecsegtető egy képviselői vagy szenátori mandátum. 

Az idei parlamenti helyekre mintegy 6500 jelölt pályázik, a legkülönfélébb munkaterületekről. Vannak közöttük mérnökök, közgazdászok, jogászok, asztrológusok, fegyveres erők tagjai, népdalénekesek, kántorok, nyugdíjasok, háziasszonyok és munkanélküliek, néhányan pedig nemes egyszerűséggel csak „team leadernek” nevezik magukat.

A képviselő- és szenátorjelöltek közül sokan – közel 1410 személy – mérnöknek, több tucat pedig almérnöknek vallja magát. A közgazdászi végzettséggel rendelkező aspiránsok a második helyre kerültek, több mint ezerszázan vannak, 772 fővel pedig a harmadik helyen végeztek a jogászok (ügyvédek, jogtanácsosok). A negyedik helyre került pedagógusok alig 140 hellyel maradtak le a dobogóról, ugyanis 587 tanító, nevelő, középiskolai és egyetemei tanár válna meg a tanügytől egy honatyai hely kedvéért. Érdekes módon az idei parlamenti választásokon csak nagyon kevés egészségügyi káder indul, számuk alig haladja meg a háromszázat.

Kántorok, papok is indulnak

Több mint kétszázra tehető a jelöltlistákon szereplő iparosok, mesteremberek száma: vannak közöttük kőművesek, asztalosok, bádogosok, szobafestők, villanyszerelők, darukezelők, lakatosok, marósok, a technikusi végzettséggel rendelkező jelöltek száma pedig meghaladja a kétszázhatvanat, a géplakatosok közül pedig csaknem harmincan indulnak mandátumért.

Közel ötvenre tehető a parlamenti tisztségekre pályázó pszichológusok, pszichoanalitikusok és pszichopedagógusok száma. A jelöltek között akad továbbá divattervező, ékszerész és balerina is. A Nagy-Románia Párt jelöltjeinek egyike asztrológus, aki biztosan állítja, hogy sikerrel pályázik, mivel szerencsés csillagzatban indul; igaz, szakmáját tekintve azonban középiskolai tanár, és akad két taxisofőr is.

Tíz jelölt állítja magáról, hogy őrző-védő szolgálatoknál dolgozik, ketten a kántorszakmát cserélnék fel a honatyaival, huszonegy teológusként szerepel a listákon, tizenegy pedig nem titkolja, hogy pap.

Egyetemistáktól nyugdíjasokig

A jelöltlistákra több tucat olyan személy is felkerült, aki még egyetemista illetve friss végzős, számuk megközelíti a hatvanat, hatszáztizenkilenc nyugdíjas próbálna szerencsét a választásokon, tizennégyen nem rendelkeznek semmiféle szakmai képzettséggel, negyven jelölt nem jelölte meg,hogy milyen szakmában dolgozik,harmincheten pedig háztartásbeliként szerepelnek.

Két jelölt „önkéntesnek” vallotta magát, anélkül azonban, hogy pontosította volna, hol, milyen területen végez önkéntes munkát, további két jelölt pedig elnök – bár itt sem lehet tudni, milyen párt, szervezet, tömörülés, intézmény élén áll. Csaknem húszan munkanélkülinek vallották magukat, további harminckilencen pedig kissé „árnyaltabban” fogalmaztak, és kijelentésük szerint „csupán” munkát keresnek.

Kimaradt?