Menesztették a magyar alprefektust, aki szerint téves az egységes nemzetállam megnevezés

Felmentette tisztségéből a miniszterelnök Marossy Zoltán Temes megyei alprefektus, amiért az az autonómiáról beszélt, és kétségbe vonta az egységes nemzetállam megnevezés helyességét - tájékoztat a HotNews. A prefektusnak tiszteletben kell tartania az alkotmányt, nem értelmeznie azt - mondta a kormányszóvívő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Liviu Iolu tájékoztatása Marossy Zoltán alprefektusi tisztségéből való menesztése a belügyminiszter javaslatára, kormányhatározat alapján történt. 

Hozzátette, a prefektusok és alprefektusok magas rangú közhivatalnokoknak számítanak, akik beiktatásukkor esküt tesznek, hogy "tiszteletben tartják az alkotmányt, nem pedig értelmezik azt". 

Az alprefektus a Pressalert.ro-nak adott szerdai interjújában kifejtette, téves az egységes nemzetállam megnevezés az alkotmányban, hiszen kizár olyan állampolgárokat, aki nem román etnikumúak. Szerinte Kelet-Európában a "nationality" nem állampolgárságot jelent, hanem nemzetiséget, és az alkotmány nem tisztázza ezt a különbséget. 

Marossy Zoltán a kötetlen hangvételű beszélgetés során azt próbálta elmagyarázni, hogy egy terület autonómiája nem azonos a terület elszakadásával, és az autonómia Európában arra megoldás, hogy a döntéseket minél közelebb hozzák az állampolgárokhoz. "Ez pedig Romániában is kívánatos. Én is szeretném, hogy legyen autonómia" - fogalmazott az alprefektus.

Azt is elmondta, hogy nem tartja helyesnek azt a megközelítést, hogy ugyanannyi autonómiát kell adni a székelyföldi Hargita és Kovászna megyének, mint például a dél-romániai Teleormannak vagy Konstancának. Az autonómia ugyanis a helyi lakosság igényét kell hogy kielégítse. "Ahol erre nincs igény, ott nem kell legyúrni az emberek torkán". Úgy vélte, csak az autonómiához való jog kell általános legyen, hogy ahol ezt igénylik, ott megkaphassák. Abbéli meggyőződését is hangoztatta, hogy Romániában a fejlett régiók fogják valamikor gazdasági alapon érvényesíteni az autonómiaigényüket, és akkor az esélyegyenlőség alapján más régiók is élhetnek ezzel a lehetőséggel. 

Arra a kérdésre, hogy mit szól a budapesti politikusok december elsejével kapcsolatos kijelentéseihez, az alprefektus elmondta: magyarként annyiban zavarónak találja "a gyúlékony kijelentéseket", hogy ezek feszült légkört keltenek a magyarok körül Romániában. Örömét fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy Magyarországon a gyulai román közösség zavartalanul megünnepelhette december elsejét. 

Nem érzi hibásnak magát

Marossy Zoltán az MTI-nek elmondta, nem érzi hibának, hogy elmondta a véleményét. Hozzátette azonban, hogy a prefektusi, alprefektusi tisztség kormánymegbizotti feladatok ellátását jelenti, amelyekhez szükség van a bizalomra. Megjegyezte: természetesnek tartja, hogy más, bizalmi embert nevezzenek ki helyébe, ha megingott az iránta érzett bizalom. 
 
Marossy Zoltánt október közepén nevezték ki Temes megye alprefektusává. Korábban négy alkalommal összesen több mint kilenc évig töltötte be az alprefektusi tisztséget. 

Kapcsolódók

Kimaradt?