Cioloș szerint nem elegánsak Orbán Viktor Szatmárnémetiben tett kijelentései

Dacian Cioloș miniszterelnök szerint "nem elegánsak" és "nem odaillők" azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett Szatmárnémetiben, illetve azok, amelyeket korábban más magyar vezetők tettek Románia nemzeti ünnepével kapcsolatban - közölte Liviu Iolu kormányszóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a magyar kormányfő nyilatkozata nyilvánvalóan politikai célokat szolgál és a "választási logikát" követi.
 
"Cioloș miniszterelnök úgy véli, hogy a magyar kormányfőnek visszafogottabban kellene megnyilvánulnia. A nemzeti jelképek iránti tisztelet szervesen hozzátartozik annak az Európai Uniónak és NATO-nak az alapértékeihez, amelynek mind Románia, mind Magyarország tagja" - mondta a kormányszóvivő.

Csütörtökön délelőtt Orbán Viktor Szatmárnémetiben találkozott az RMDSZ vezetőivel és parlamenti jelöltjeivel, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közös sajtóértekezletén pedig minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarságot a vasárnapi parlamenti választásokon.

A miniszterelnököt a román média egyik képviselője megkérdezte arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a részvételtől a december 1-jei román nemzeti ünnepi alkalmakon. Erre Orbán Viktor azt felelte: az őszinteség a legjobb módszer akkor is, ha kényes ügyekről van szó, márpedig ez diplomáciailag egy kényes kérdés, "de még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni". "Miután december 1-jén a magyaroknak nincs mit ünnepelni, hát nem ünnepelnek" - mondta, helyesnek nevezve a magyar diplomácia döntését, amikor "az egyenes utat választotta".

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?