Mindegyik újszülöttet hallásvizsgálatnak vetnek alá

Jövő évtől minden újszülöttet műszeres hallásvizsgálatnak vetnek alá - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

„Ez azt jelenti, hogy a szülészet elhagyásakor minden szülő tudni fogja, hogy van-e valamilyen hallásproblémája a gyereknek. Az Egészségügyi Minisztérium elindította már az eljárást a hallásszűrésre alkalmas 335 felszerelés beszerzésére. Minden szülészet, minden gyermekgyógyászati osztállyal rendelkező kórház és minden fül-orr-gégészeti diagnosztikai központ kap egy-egy ilyen felszerelést. Az újszülöttek hallásszűrésével kapcsolatos egységes eljárást miniszteri rendelet szabályozza majd” - ismertette a tárcavezető.

Mielőtt országos szinten bevezetnék az újszülöttkori hallásszűrést, kedden kísérleti projektet indítottak három fővárosi szülészet bevonásával. Ennek keretében minden személy, akin hallásvizsgálatot végeznek, bekerül egy elektronikus nyilvántartásba. Jövő évtől, miután szétosztják az országban a hallásszűrésre alkalmas 335 műszert, ez a regiszter folyamatosan frissülni fog, így naprakész nyilvántartás áll majd rendelkezésre a halláskárosodásban szenvedő személyekről - magyarázta a miniszter.

Hivatalos adatok szerint évente 200 ezer gyerek születik Romániában, közülük 600 esetében diagnosztizálnak valamilyen hallásproblémát.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?