Kevesebb mint 18 ezer román állampolgár kérte felvételét a választási névjegyzékbe

Kevesebb mint 18 ezer külföldön élő román állampolgár vetette nyilvántartásba magát a román nagykövetségeken és konzulátusokon - nyilatkozta Maria Ligor, a határon túli románokkal való kapcsolattartásért felelős miniszter. 

„Nem örülünk ennek a helyzetek, ugyanis jó lett volna, ha minél többen bejelentkeznek, mert ha esetleg krízishelyzet alakul ki az adott államban vagy városban, ez alapján tudnánk értesíteni az ott élő románokat, és segítséget nyújtani nekik” – mondta Ligor hétfőn egy beszélgetés során. A miniszter hozzátette, azért fontos feliratkozniuk a külföldön élő román állampolgároknak az egységes nyilvántartásba, mert sokszor adódtak olyan drámai helyzetek, amikor bizonyos személyeket nem találtak, és nehéz volt kideríteni tartózkodási helyüket. 

„Van egy ilyen jogos elvárás a külügyminisztériummal szemben, hogy vészhelyzet esetén segítsünk a román állampolgárokon, de ha nem tudjuk, hol tartózkodnak, nehezen tudunk segítséget nyújtani. Az egységes nyilvántartás vezetése bevett szokás, nemcsak Románia használja ezt - magyarázta Maria Ligor. 

Kapcsolódók

Kimaradt?