Felháborították Borbolyt az egészségügyi miniszter bejelentései

Felháborította Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszternek az a szándéka, hogy újra központosítsa, „visszaállamosítsa" a sürgősségi kórházakat.

Múlt heti marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján a tárcavezető egy sor meglepő kijelentést tett az egészségügyi reformok kapcsán. Többek közt kifakadt, mondván, a kórházak önkormányzati hatáskörbe utalása „határtalan butaság" volt egyik elődje, Cseke Attila részéről, mivel megosztotta a sügősségi kezelést, és egyes megyékben fejetlenséghez, akadozó betegellátáshoz vezetett.1115565

Nicolăescu szerint „a sürgősségi betegellátás alkotmányosan az Egészségügyi Minisztérium és a kormány feladata". Ezért a regionális, megyei és városi sürgősségi kórházak, a mentőszolgálat és a sürgősségi rohammentő szolgálat (SMURD) is a szaktárca közvetlen alárendeltségében kell hogy működjön, így kiküszbölhetők a helyi érdekek.

Borboly Csaba hétfő esti sajtóközleményében védelmébe vette Cseke Attila intézkedéseit. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-es miniszter mandátuma alatt megvalósított kórházi decentralizáció az elmúlt 22 esztendő egyik legsikeresebb kormányzati reformlépése volt, megteremtve a lehetőségét annak, hogy a kórházak a helyi és megyei tanácsok közreműködésével helyi, illetve uniós forrásokat mozgósítsanak.

Borboly megoldást is javasolt ta helyzet országos szintű orvoslására: egy központosított beszerző létrehozását a minisztérium mellett, ahonnan szavatoltan kedvezményes áron tudják beszerezni a kórházak ellátásához és működéséhez szükséges ingóságokat a helyhatóságok.

Kimaradt?