Havazásra, erős szélre és jégképződésre számíthatunk

Huszonhat megyére adott ki erős havazásra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Intézet (ANM). A figyelmeztetés csütörtöktől, december 1-e 17 órától péntek reggelig érvényes. Péntek reggeltől szombat délig pedig erős szélre, havazásra és jégképződésre vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben a Körösvidéken, Bánságban, Munténiában és Olténiában.

A meteorológusok szerint csütörtöktől havazni kezd a hegyvidéken, valamint az ország északi és középső régióiban. A Keleti Kárpátokban és az Erdélyi Szigethegységben a csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, a hó valószínűleg megmarad.

A szél erőssége elérheti az 50-60 kilométeres óránkénti sebességet, magas hegyekben a 65-85 km/h sebességet is, ami az erős havazással együtt jelentősen csökkenteni fogja a láthatóságot. Bánságban és a Körösvidéken hóra és havas esőre is lehet számítani, ami jégképződést idézhet elő az utakon - figyelmeztet az ANM.

Pénteken és szombaton a Körösvidéken, Bánságban, Munténiában és Olténiában, később Moldva középső és déli régióiban és Dobrudzsában is felerősödik a szél, helyenként havas eső valószínű, ami jégképződést idézhet elő. 

Kimaradt?