Mikó-per: csak a fellebbezés kezdődik nulláról

Nem tárgyalja újra a legfelsőbb bíróság a teljes Mikó-pert, csupán az elítéltek fellebbezése kezdődik nulláról – pontosította korábbi nyilatkozatát a maszol.ro-nak Markó Attila, a per egyik vádlottja.

A képviselő ügyvédei kedden átiratban értesítették a ploiești-i táblabíróságot arról, hogy a per tárgyalása már nem tartozik az illetékességi körükbe, ugyanis Markó Attilának parlamenti mandátuma van. A törvény szerint a képviselők és szenátorok ellen indított pereket csak a legfelsőbb bíróság tárgyalhatja.markoa

„Ezek után nem marad más hátra: a táblabíróság egy végzéssel a legfelsőbb bíróságra utalja a pert. A tárgyalás első időpontját pedig a legfelsőbb bíróság tűzi ki" – magyarázta Markó. Hozzátette, korábban rosszul tudta azt, hogy az áthelyezés után nulláról kezdődik a Mikó-per, ügyvédei szerint a legfelsőbb bíróság csak a táblabíróságra benyújtott fellebbezésüket tárgyalja újra.

Mint ismert, első fokon a buzăui bíróság a restitúciós bizottság két tagját, Markó Attilát és Marosán Tamást három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, míg Silviu Clim három éves felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért visszaszolgáltatták a református egyháznak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét.

Kimaradt?