Antal Lóránt: december 11-én Erdély és a magyar fiatalok jövője a tét!

A fiatal vállalkozók támogatásának fontosságát hangsúlyozta Antal Lóránt, az RMDSZ szenátorjelöltje.

„Új munkahelyeket teremtünk vagy magukra hagyjuk a fiatalokat? Segítjük a fiatal vállalkozókat vagy végignézzük, ahogyan kivándorolnak? Erdély vagy Bukarest? Ez a tét december 11-én! A Magyar Ifjúsági Értekezlet és az RMDSZ Erdély jövőjét építi, azért dolgozik, hogy a magyar fiatalok itthon maradjanak” – hangsúlyozta november 29-én, kedden Antal Lóránt szenátorjelölt, a MIÉRT elnöke, aki kampánykörútja során Újszékelyre, Szenterzsébetre és Homoródszentpéterre látogatott. Szerinte az erdélyi magyar közösség jövője soha sem függött annyira a fiataloktól, mint most, 2016-ban. Ezt tudomásul kell vennie az idősebb generációnak is: nincs jövő fiatalok nélkül.

„Ismét divatossá kezd válni az a kijelentés, hogy a fiataloknak itthon kell maradniuk. Nem győzöm kellőképpen hangsúlyozni: nem kell rossz szemmel nézni azokra a fiatalokra, akik külföldön is szerencsét próbálnak. A célunk az, hogy utána hazatérjenek, és tudásukat itt adják tovább. Ezért kell Erdélyt olyanná tennünk, hogy a külföldön dolgozó fiatalok visszavágyjanak ide, Erdélyben indítsanak vállalkozásokat, itt teremtsenek munkahelyeket” – mondta el a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke, aki azt vallja: ez csakis akkor sikerülhet, ha a kezdő fiatal vállalkozókat az állam nem megnyomorítja, hanem támogatja.

A nyugati országokhoz képest rengeteg macerával jár egy cégbejegyzés ma Romániában. „Az a célunk, hogy egy nap alatt tudjon egy induló céget elindítani egy kezdő vállalkozó, és az első három évben csak jövedelemadót kelljen fizetnie. Egy induló vállalkozás sorsa állhat vagy bukhat ezen. Az anyanyelvű oktatás 2016-ban önmagában már nem elég. Versenyképessé kell tennünk az erdélyi magyar oktatást. Nagyon sok székelyudvarhelyi diák jobban beszél ma angolul, mint románul, ezzel a problémával szembe kell néznünk. Hiába tanítják egy ötödikes gyermeknek Ion Creangă meséit, ha nem tud románul kenyeret venni” – sorolta a Szövetség és a MIÉRT célkitűzéseit Antal Lóránt.

Ma egy jó fodrász – stylist, egy profi szakács vagy egy jó autószerelő már huszonegynéhány évesen komoly pénzeket keres, miközben lehet, hogy a vele egyidős, jól tanuló, egyetemi végzettséggel rendelkező kollégája csak harminc fele kezd saját lábára állni. „Nem szabad előítéleteket táplálnunk a szakiskolásokkal szemben, sőt, meg kell teremtenünk a minőségi magyar szakoktatás feltételeit Erdély-szerte” – tette hozzá.

„A fiatalokat itthon tartani ma nem könnyű feladat. De nem igaz az sem, hogy nem maradnának Erdélyben – vagy nem térnének haza –, ha vannak itthon lehetőségeik. Nem igaz, hogy a fiatalok nem akarnak családot alapítani, és nem igaz az sem, hogy nem érdekli őket a politika. De ha az itthon maradás csak a számonkérésről szól, akkor a tehetséges ifjak szépen lassan elhagyják az országot. Ha viszont lehetőségeket teremtünk nekik, akkor Erdély jövőjét ők fogják biztosítani” – összegzett a MIÉRT elnöke, aki arra is rámutatott: olyan Erdélyért dolgozik, ahol a fiataloknak érdemes itthon maradniuk, december 11-én pedig minden magyar embernek Erdély és a fiatalok jövőjét kell választania.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?