Választások: nagyon alacsony részvétellel számolnak a szakértők

A politikai elemzők és szociológusok szerint a december 11-ei választásokon a szavazati joggal rendelkező állampolgárok mintegy 40-50%-a fog az urnákhoz járulni. 

Radu Magdin, Cristian Pîrvulescu, Alfred Bulai, Marius Pieleanu, Bogdan Ficeac és Barbu Mateescu úgy vélekedik: a karácsonyi és újévi ünnepek közelsége nem meghatározó tényező, a rossz időjárás viszont negatívan befolyásolhatja a jelenléti arányt a parlamenti választásokon.

Cristian Pîrvulescu szerint az urnáknál való jelenlét fokozatos csökkenése valószínűleg annak is betudható, hogy szétválasztották a parlamenti választásokat az államfőválasztástól.Bogdan Ficeac viszont úgy gondolja: az, hogy a jelenléti arány 40-50% körül stagnál, amiatt történik, mert „a politikai réteg általában véve csalódást okozott” a lakosságban. Radu Magdin azt a véleményét fejtette ki, miszerint a politikusoknak a tétovázókkal kellene foglalkozniuk, mert 'ez a csendes többség az összes szociológiai előrejelzést felboríthatja, ha kellően erős motivációja akad.' A listás szavazáshoz való visszatérés a nagy pártok rendszerének kedvez, állítja Radu Magdin, míg Barbu Mateescu szerint ezúttal 'a pártok brandje többet fog számítani a jelölteknél.' Marius Pieleanu is egyetért abban, hogy a listás szavazás kedvezőtlenül fogja alakítani a választások kimenetelét a független jelöltek és a kis pártok számára. A kampányoló politikusok számára kedvező, ha az on-line felületeken történő, illetve az 'ajtótól-ajtóig' típusú korteskedés módszereit választják, állítják a szakemberek. Ezek egyszerű, olcsó módozatai a kampányolásnak, habár Marius Pieleanu felhívja a figyelmet, hogy az on-line kampánynak a vidéki településeken jóformán semmilyen hatása nem volt elmúlt időszakban.

A korábbi parlamenti választások tapasztalata szerint az alacsony részvétel kedvez az RMDSZ-nek, amely így könnyebben átlépheti a bejutáshoz szükséges 5 százalékos választási köszöböt.   

Cristian Pîrvulescu szerint az on-line kampánynak főleg az 55 év alattiak körében lesz hatása, Romániában ugyanis az e fölötti korosztály kevésbé használja az internetet. Számukra a televízióban látható kampányműsorok jelentik majd a mozgosító erőt. 

Kimaradt?