Cioloș nem akar az ingatlanspekulánsokon segíteni

A svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó törvénynek a nehézségekkel küzdő embereken kell segítenie, nem a spekulánsokon - jelentette ki Dacian Cioloş azzal kapcsolatban, hogy a kormány az Alkotmánybíróságon támadta meg ezt a jogszabályt. 

A kormányfő Facebook-bejegyzésében azt írja: a törvénynek a bajba jutott embereken kell segítenie, nem azokon a spekulánsokon, akik milliós kölcsönöket vettek fel. „Ha még életbe lépése előtt nem küldtük volna mi az Alkotmánybíróság elé a törvényt, akkor azt később egyes bankok támadták volna meg, ami katasztrofális következményekkel járhatott volna a kedvezményezettek számára. Ha az alkotmányellenességre utaló részeket most felismerik, akkor még a törvény hatályba lépése előtt módosíthatjuk azokat” – írta a miniszterelnök a közösségi oldalon.

Az Alkotmánybíróság január 18-ára halasztotta a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó törvény ellen emelt alkotmányossági kifogás tárgyalását. A taláros testület elnöke, Valer Dorneanu szerdán azt mondta, az ezzel a jogszabállyal kapcsolatban hozandó döntésnek összhangban kell állnia a hitelcseretörvény kapcsán kimondott határozattal, ehhez pedig alapos elemzésre van szükség - ez indokolja a halasztást.

A kormány egy hónappal ezelőtt támadta meg az Alkotmánybíróságon a jogszabályt. Dacian Cioloş kormányfő akkor úgy nyilatkozott, a kabinet nem ellenzi a törvényt, de úgy véli, annak néhány előírása tisztázásra szorul.

A képviselőház október 18-án fogadta el döntő házként a törvényt, amelynek értelmében a svájci frankban felvett hitelek lejre válthatóak a hitelszerződés megkötésének dátumakor jegyzett árfolyamon. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?