Ezért mentik fel magukat sokan tornából Háromszéken

Háromszéken némileg csökkent a tornaóráról felmentett diákok száma, de még mindig sok diák „szerez” orvosi igazolást, főként azért, hogy a gyenge jegyek ne rontsák az általánosát – mondta Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő szerint az idei első félévben tavalyhoz képest százzal csökkent azon tanulók száma, akiket orvosi igazolással felmentettek tornából.

A tanfelügyelőség adatai szerint az elmúlt tanévben 772 gyereknek volt felmentése, idén számuk 672-re csökkent. Legtöbben, szám szerint 322-en, a líceumi vagy szakiskolai osztályok tanulói, 218 V-VIII osztályos diák-, míg az elemi osztályokban 132 háromszéki diák kapott családorvosi igazolást arról, hogy nem kell aktívan részt vennie a a testnevelésórákon.

Kiss Imre emlékeztetett, hogy egy új szabályozás szerint a fizikai megerőltetés alól felmentett diákoknak is jelen kell lenniük a testnevelési órákon, őket a tornatanár olyan feladatokkal bízhatja meg, amelyek nem igényelnek fizikai erőfeszítést. Ha nincsenek jelen az órán, a felmentett diákok hiányzása bekerül a naplóba.

A háromszéki főtanfelügyelő elmondta, a rendelkezés miatt csökkent a felmentett diákok száma, ugyanakkor tapasztalható, hogy a családorvosok se állítják már ki könnyedén az igazolást. Kiss Imre korábban arra panaszkodott, hogy az orvosok sok esetben alaptalanul mentettek fel tornából diákokat, holott a fiataloknak szüksége lenne a mozgásra, mivel nagyon sok időt töltenek számítógép előtt.

A Kovászna megyei Családorvosok Egyesületének elnöke, Seres Lucia korábban rámutatott: sok tanuló fordul orvosához felmentést kérve, sokan arra hivatkoznak, hogy a kötelező normák nagyon nehezek, ezért gyenge jegyeket kapnak. Sok szülők ugyancsak ebből a meggondolásból szorgalmazza a felmentést.

A háromszéki háziorvosok néhány évvel ezelőtt beadványban kérték, hogy a diákok tornaórákon ne kapjanak jegyet, hanem csak minősítéseket, mivel főként a végzős diákokat a jegyek elriasztják a sporttól. A Kovászna megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke szerint a gyerekek körében gyakori a gerincferdülés, a szembetegségek és az elhízás, ez mind arra vezethető vissza, hogy túl sokat ülnek a számítógép előtt és keveset mozognak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?