„A kórház nem mozi, hogy a látogatást fizessük”

Megosztja a kórházak vezetőit az Egészségügyi Minisztérium múlt év végi rendelete, amellyel a napi beteglátogatási időt meghosszabbították. A korábbi, napi két órás látogatási időt napi öt órára növelték, hétvégeken pedig egész naposra.

Több Konstanca megyei kórház igazgatója azzal a kéréssel fordult Eugen Nicolaescu egészségügyi minisztert, vizsgálják felül a rendeletet, mert szerintük a beteglátogatások megkönnyítése akadályozza munkájukban az orvosokat és növelik az intézmények költségeit. Ezzel szemben Schwartz László, a Maros Megyei Kórház orvosigazgatója szerint európai példát követ és üdvözlendő a miniszteri intézkedés.vizite2

Az intézményvezető a maszol.ro-nak elmondta, több ízben dolgozott Németországban, ahol a hozzátartozók egész nap látogathatták a betegeket. Szerinte jóérzés kérdése, hogy a látogatók ne menjenek be a kórtermekbe amikor, amikor a betegek ellátása zajlik. „Nálunk ez nehezebb lesz, mert itt a hozzátartozó, ha egyszer bement a beteghez, akkor nem lehet kitenni" – vélekedik Schwartz.

Az orvosigazgató mindazonáltal szükségesnek tartja az intézkedést. Azzal példálózott: a hivatalokban is egész napos az ügyfélfogadás, hogy a délutánig dolgozó polgárok is elintézhessék ügyeiket. Szerinte a kórházlátogatás jelenlegi órarendje (hétköznaponként két alkalommal 16-18 óra között, illetve hétvégén) nem bizonyult a legmegfelelőbbnek. „Várhatóan lesz egy kis nézetletérés az elején, de meg kell tanulni, hogy mikor lehet meglátogatni a beteget és mikor kell távozni a kórteremből. Ez egyfajta lakosságnevelési folyamat is egyben" – összegezte Schwartz.vizite4

Egy időben csak két beteg

A szóban forgó rendelet hét közben 15.00-20.00 óra között teszi lehetővé a beteglátogatást, hétvégén pedig 10.00-20.00 óra között. Szabályozzák a kórtermek „terheltségét" is, azaz egy háromszemélyes kórteremben például egy időben csak két beteget lehet látogatni, egyszerre legtöbb három személy tartózkodhat bent. A nagyobb befogadóképességű kórtermek esetében személyenként egy órára korlátoznák a látogatási időt. Az intenzív osztályon kizárólag a legközelebbi családtagok látogathatják szeretteiket, a gyermekkórházakban pedig lehetővé teszik, hogy állandó jelleggel bent tartózkodhasson az egyik szülő a beteg gyermek mellett.

Arafat: a kórház nem mozi

Bár a rendelet tavaly decembertől van érvényben, Raed Arafat egészségügyi államtitkár szerint az intézmények nem szívesen alkalmazzák. A kórházvezetők elsősorban a látogatások nyomán használt fertőtlenítőszerek költségének növekedését nehezményezik. Az államtitkár szerint ez csak ürügy, hiszen nagyon sok kórház bevezette a beteglátogatási díjat, amelyet a hozzátartozóknak kell fizetniük, ha a megszabott órarenden kívül szeretnének időzni szeretteikkel.raed-arafat1

Arafat szerint a méltatlankodás forrása éppen itt rejlik, mivel a rendelet életbe léptetésével a kórházak gyakorlatilag elesnek egy többé-kevésbé hivatalos jövedelemforrástól. „Márpedig nem engedhetjük meg azt, hogy a hozzátartozók belépőjegyet váltsanak betegeik meglátogatására, elvégre nem moziba mennek" – nyilatkozta Arafat a Mediafax hírügynökségnek hozzátéve: a nagyon rövidre szabott látogatási idő a börtönök fegyenclátogatási idejére emlékeztetett.

Teljesítmény-központú fizetést szeretnének bevezetni az egészségügyi alkalmazottak bérezésénél. Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szombati sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, objektív és átlátható, szakmai érdemeken alapuló bérezési rendszert kell kialakítani annak érdekében, hogy az egészségügyi dolgozók Romániában maradjanak. Hozzátette, ha nem változtatnak a bérezési rendszeren, a jelenleg is létező visszaélések tovább fogják rontani a román egészségügy helyzetét.

Kimaradt?