Feszültség a kormányban Nicolaescu bejelentései miatt

Alaposan leteremtette hétfőn Liviu Dragnea szociáldemokrata kormányfő-helyettes Eugen Nicolescut a liberális egészségügyi miniszter hétvégi bejelentései miatt.

A tárcavezető szombaton többek között arról számolt be, hogy a Román Vasúti Társaság (CFR) kórházai hamarosan az önkormányzatok fennhatósága alá kerülnek. Nicolaescu közölte azt is, hogy elzárják az egészségbiztosítási pénztárat a magánkórházak elől. Az egészségügyi miniszter CFR-kórházakra vonatkozó bejelentése ellen máris tiltakoztak az önkormányzatok, az egészségbiztosítás „államosításáról" szóló intézkedést heves bírálatok érték a sajtóban.ponta-nicolaescu2

Liviu Dragnea azt nehezményezte, hogy Nicolaescu egyik elképzeléséről sem egyeztetett a kormányban. „Legalább a miniszterelnökkel konzultálnia kellett volna, mielőtt a nyilvánosság elé áll a bejelentéseivel" – mondta a kormányfőhelyettes.

Neheztel az egészségügyi miniszterre a kormányfő is. Victor Ponta hétfőn azt mondta, tárgyalni fog Eugen Nicolaescuval az elképzeléseiről, s hamarosan „politikai döntést" hoz a kormány mindkét intézkedésről.

Kimaradt?