Mit isznak a Fehér Házban?

Amerika új, megválasztott elnöke, Donald Trump tartózkodik a szeszesitaloktól, soha életében nem fogyasztott alkoholt. Bátyja halálát ugyanis az alkoholizmus okozta. A „világ legerősebb” emberei azonban – pártállásuktól függetlenül – szívesen megittak néhány kupicányi erős italt, pohár bort, koktélt vagy krigli sört…

Miért is iszik az elnök

Az amerikai elnökök alkoholfogyasztásáról , a Mint Juleps with Teddy Roosevelt: The Complete History of Presidential Drinking című könyvében számolt be kellő részletességgel Mark Will-Weber.

Hogy miért isittakaz amerikai elnökök?  Nos, ebben alig különböztek az átlagembertől: egyrészt szolgálati kötelezettségből – egy-egy fogadás, évforduló, hivatalos állami ünnepek alkalmával, amikor koccintaniuk kellett a meghívottakkal – másrészt egy-egy feszült tárgyalás izgalmait öblítették le némi nyugtató szeszesitallal,aztán  voltak, akik depresszióra, mások a magányra hivatkozva ittak egy-egy pohárkával – az okok igen széles skálán mozognak.

Mark Will-Weberszerint azonban az amerikai elnökökjelentős része minden külső, kényszerítő körülmény nélkül is ivott, egyszerűen csak azért, mert szeretett inni, hiszen kiváló minőségű italok között válogathatott. A szerző viszont ezért nem ítéli el őket, szerinte ez az „emberi gyengeség”árulkodik arról, hogy voltaképpen maguk is csupán „egyszerű emberek”.

A „nemzeti ital”: a whisky

Az amerikai elnökök nagy többségének kedvenc itala természetesen a whisky volt. Ebből kortyolgatott szívesen az Egyesült Államok első elnöke, George Washington is. Az 1791-ben kirobban, whisky-felkelés néven ismert lázadásnak azonban ehhez nem volt semmi köze: a tömegek amiatt lázongtak, mert a kongresszus súlyos adót vetett ki a szeszesitalokra.

Nagy whisky-fogyasztó volt a hetedik amerikai elnök, Andrew Jackson is, aki több párbajban is résztvett. Igaz, ebben nem a whiskynek volt szerepe, hanem első feleségének, Rachel Donelsonnak. Amint ugyanis a házasság után kiderült, a felesége korábbi házasságának felbontását kimondó bírósági határozat még nem volt jogerős, ezért újra meg kellett házasodniuk. Ez később is támadások alapja volt Jacksonnal szemben, ezért felesége becsületének védelmében többszöris párbajozott. Egy párbajból származó golyó a szíve mellett élete végéig testében maradt.

Közvetlen utódja, Martin Van Burenésa tizenkettedik elnök, Zachary Taylor is legszívesebben whiskyt fogyasztott. Az Egyesült Államok tizenhetedik elnöke, Andrew Johnson viszont már több mint whisky-kedvelő volt – ő nem egyszer tökrészegre itta magát. Johnson, aki az Abraham Lincoln elnök ellen merényletet követően vált alelnökből elnökké, 1865-ös beiktatására olyannyira alkoholos mámorban érkezett, hogy egyszerűen leesett a díszemelvényről.

A pálmát azonban nem ő viszi el: a legiszákosabb amerikai elnök ugyanis a tisztséget tizennegyedikként beöltőFranklin Pierce volt, akit az alkohol vitt pusztulásba, 64 éves korában ugyanis májzsugorban hunyt el.

A huszonnyolcadik és a harmincnegyedik elnök, Woodrov Wilson és Dwight D. Eisenhover a skót, a harmincharmadik elnök, Harry S. Truman pedig a bourbon whiskyt kedvelte. A huszonkilencedik elnök, Warren G. Harding nem volt ugyan nagy italos, ám azért csak nem mondott le a golfparti előtti kis whiskyről, még akkor sem, hogy ő éppen az alkoholtilalom alatt vette át a tisztséget.

Almabortól a francia pezsgőig

Az amerikai elnökök másik kedvenc itala a pezsgő volt.  James Madisonnak, a negyedik, John Tylernek, a tízedik, Ulysses S. Grantnak, a tizennyolcadik elnöknek ez volt a kedvence.

Az ötödik elnök, James Monroe, aki szerint Amerika az amerikaiaké, feltehetően úgy vélte, hogy a francia pezsgő az viszont övé. Nem kis botrányt kavart ugyanis azzal, hogy elnöksége idején 1200 üveg pezsgőt és burgundi bort rendelt Franciaországból, aminek már csak a szállítása is csinos összegbe került.

A második amerikai elnök, John Adams szívesen nézett maga is a pohár fenekére – bár ő nem a whiskyt kedvelte. Állítólag a napját jó pohár almaborral kezdte, amit a kilencedik elnök, William Henry Harrison is nagyon kedvelt. Igaz, ő nem pohár-, hanem üvegszámra fogyasztotta. Amint feljegyezték róla, olyan sok almabort vásárolt, hogy italszeretete szinte a pénzügyi csőd szélére sodorta.

A hatodik, a tizenharmadik és a tizenötödik elnök, John Quincy Adams, Millard Fillmore és James Buchanan ízlése már kifinomultabb volt: ők a madeira bort kedvelték, méghozzá annak is egy különleges változatát, amely a hosszas hőkezelésnek köszönhetően nyeri el jellegzetes aromáját.

Méregdrága borokat kedvelt a harminchetedik elnök, Richard Nixon is, akinek kedvenc bora aChâteau Lafite Rothschild volt. Amúgy – legalább is az alkohol tekintetében – eléggé smucignak mutatkozott, vendégei ugyanis soha nem kaptak ebből a nedűből.

„Elnöki” koktél

Sokan a „női italoknak” hódoltak. A 25. elnök, William McKinley négy italból – whiskyből, cseresznyelikőrből, abszintból és édes vermutból kevert koktélt fogyasztott, amelyet aztán róla neveztek el, és manapság McKinley’s Delight néven forgalmaznak. Utódja, Theodor Roosevelt Mint Julep koktélt ivott, igaz,jó hazafiként ahhoz ragaszkodott, hogy a Fehér Ház kertjében termett menta levelével ízesítsék italát.

A harmincegyedik elnök, Herbert Hoover száraz martinvel kezeldte súlyos tüdőgyulladását, közvetlen utódja, Franklin Delano Rooseveltszintén martinit ivott – de ginnel jól megkeverve. A harmincötök elnök, a tragikus sorsú John Fitzgerald Kennedy is a koktélok híve volt, kedvence közé tartozott a daiquri, igaz, nem vetette meg a Blody Maryt sem, amely paradicsomlével kevert, befűszerezett vodka. Gerald Ford, a harmincnyolcadik elnök magánéletében az ebédet martini nélkül nem tudta elképzelni. Elnökként azonban már – stábja nyomására –e nélkül ült asztalhoz.

Az Egyesült Államok negyvenedik elnöke, Ronald Reagen az Orange Blossom koktéloknak hódolt, ezek vodkából, édes vermutból készülnek, narancslé hozzáadásával. A negyvenkettedik elnök, Bill Clinton kedvenc itala, a Kígyómarás koktél volt, amely almaborral kevert sör volt.

„Absztinensek”

A negyvenegyedik elnököt, idősebb George Busht nehéz kategorizálni, ő ugyanis nem volt különösképpen válogatós, nem létezett olyan szeszesital, amelyet ne fogyasztott volna szívesen.

Volt néhány amerikai elnök, aki azonban alkoholt csak nagyon mértékletesen fogyasztott. Amint már szó volt róla, a legújabb elnök, Donald Trump soha életében nem ivott. Igaz, ez nem akadályozta meg abban, hogy nevét ne adja egy vodkamárkához, arról nem is beszélve, hogy családja a Virginia állambeli Charlottesville-ben saját borászatot működtet.

Abraham Lincoln kizárólag hivatalos rendezvényen ivott egy-két kortynyi szeszesitalt, és példáját követte egyebek között William Howard Taft, Benjamin Harrison is. Volt olyan elnök is, aki szintén tartózkodott a szeszesitaloktól, mint például Chester A. Arthurt , ám arról már nem sikerült meggyőzni őt, hogy végérvényesen száműzze a szeszesitalokat a Fehér Házból. James Garfield és Grover Cleveland sörön kívül más italt nem ivott, akárcsak Baack Obama, aki olyannyira kedvelte ezt a nedűt, hogy elnöki mandátuma alatt a Fehér Házban mézsört készítettek.

Kimaradt?