Elzárhatják a vízcsapokat, ha februárig nem fizetnek az adósok

A sepsiszentgyörgyi közművek részvénytársaság elzárja a vízcsapokat azoknál a lakótársulásoknál, amelyek hónapok óta nem fizetnek a szolgáltatásért.

Szórádi Edit, a vállalat gazdasági igazgatója a maszol.ro-nak elmondta: három problémás lakótársulásnak küldtek felszólítást, hogy 15 napon belül kezdjék törleszteni adóságukat, ellenkező esetben elzárják a vízcsapokat. A gazdasági igazgató szerint a 170 sepsiszentgyörgyi lakóbizottság közel 2 millió lejjel tartozik a vízszolgáltatónak.viz

A most felszólított lakóbizottságok összesen 58 lépcsőházat képviselnek, elmaradásaik összesen 365 ezer lejre rúgnak. „Olyan lakóbizottság is van közöttük, amely több mint egy éve nem fizetett az elhasznált ivóvízért" – mondta Szórádi. Hozzátette: a részvénytársaságnak nem célja a vízcsapok elzárásával büntetni a jól fizetőket, ezt csak végső megoldásként helyezik kilátásba, és a tapasztalatok szerint a felszólítás hatására az érintettek elkezdenek törleszteni.

Így történt tavaly év végén másik öt lakóbizottság esetében is. A vízcsapok elzárásáig csak azoknál a lakótársulásoknál jutnak el, amelyek gondnokai nem reagáltak a közművek többszöri felszólítására sem.

A szolgáltató egyébként lehetőséget ad arra is, hogy az adósok részletekben törlesszék elmaradásaikat, illetve a vállalat pénztáránál is befizethetik számláik értékét, ha nem bíznak meg a lakóbizottsági gondnokban.

Mint arról beszámoltunk, tavaly néhány sepsiszentgyörgyi lakóbizottsági gondnok esetében felmerült a gyanú, hogy „eltérítették” a lakóktól begyűjtött közköltségi számlák értékét. Akkor a vízszolgáltató vállalat a rendőrségen tett feljelentést egy személy ellen, aki 14 lakótársulást képviselt, és amikor a szolgáltató leellenőrizte a társulás könyvvitelét, kiderült, hogy a családok adóssága lényegesen kisebb, mint a társulások tartozása a szolgáltató felé. Szórádi Edit szerint az érintett lakóbizottsági gondnok ellen bűnvádi eljárás indult, helyét átvette egy új adminisztrátor, akinek rövid idő alatt sikerült behajtani a valós adósságok jórészét.

Kimaradt?