Meghiúsult az aradi tanácselnök leváltására tett kísérlet

Az ellenzék önkényeskedőnek nevezte Iustin Cioncát, ezért rendkívüli tanácsülésen szerette volna elmozdítani pozíciójából. Az RMDSZ nem vett részt a „politikai célú hangulatkeltésben”.

Kvórum hiányában nem tartották meg a szerda délutánra összehívott rendkívüli ülést az Arad Megyei Tanácsnál, amelynek egyetlen napirendi pontja Iustin Cionca tanácselnök leváltása lett volna. A gyűlést a Szociáldemokrata Párt (PSD) 11 és a Liberálisok és Demokraták Koalíciójának (ALDE) 2 képviselője kezdeményezte. Indoklásukban többek között azt vetették a nemzeti liberális párti (PNL) elnök szemére, hogy „önkényeskedő”, „semmibe veszi a testület határozatait”, „saját belátása szerint dönt a közügyekben”.

Mivel a PNL 16 szavazattal rendelkezik a tanácsban, továbbá az oldalára állította az RMDSZ és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) 2-2 képviselőjét, tehát várható volt, hogy az indítvány nem kapja meg a kétharmados szavazattöbbséget, de a liberálisok és koalíciós partnereik el sem mentek a gyűlésre.

Az RMDSZ Arad megyei szervezete egyébként a tanácsülés előtt közleményben jelezte távolmaradását. E szerint a határozat-tervezet kezdeményezői egyetlen olyan konkrét vádat sem fogalmaztak meg, amelyek szükségessé tennék egy ilyen döntés meghozatalát (mint például az alkotmány, a törvények vagy akár a tetsület belső működési szabályzatának megszegése), csupán magatartásbeli kifogásokat emeltek. „Nyilvánvaló, hogy a kezdeményezésnek igazából nincs is más célja, mint a megkezdődött választási kampányba illeszkedő, egyértelműen politikai célú hangulatkeltés” – fogalmazott a közleményben Faragó Péter megyei RMDSZ-elnök.

Péntekre ismét rendkívüli ülést hívtak össze az Arad Megyei Tanácsnáűl, ezúttal más napirendei pontokkal, de elképzelhető, hogy a szocdemek megpróbálják szavazásra bocsáttatni kezdeményezésüket.

 

Kimaradt?