Kilátó nyílik Nyugat-Európa legmagasabb üvegépületében

Február elsején nyílik meg London legújabb látványossága, az olasz építész, Renzo Piano által tervezett üvegszerkezetű felhőkarcoló, a Shard, azaz szilánk. A nevének megfelelő formavilágú épület 72. emeletén, 244 méterrel a talaj fölött nyílt kilátó található, ahonnan több mint hatvan kilométerre el lehet látni.

shard epulapr

Egy felnőtt jegy 25 font (100 lej) lesz majd. A látogatók 360 fokos panorámát csodálhatnak majd Londonról. A torony teljes magassága 310 méter, ezzel a Shard Nyugat-Európa legmagasabb épülete. A liftek a 68. emeletig visznek, a bejutáshoz a reptéren megszokott biztonsági kapukon kell áthaladni. Egy látogatás 45-60 percig tart.

shard wc

Rossz láthatósági viszonyok esetén az épület egyszer jó időben újra meglátogatható. Az épület évente körülbelül ötször felhőbe burkolódzik, ilyenkor tényleg semmit sem lehet látni. A beszámolók szerint a kilátóról közepes látási viszonyok között is jól látszik a londoni panoráma: például a Tower, a Tower Bridge, a London Bridge megállóhely felé haladó vonatok és a Parlament.

shard kilato69

A látogatók digitális távcsövekkel nagyíthatnak a nekik tetsző területekre, több mint 200 látványosságról pedig különféle információkat is lekérhetnek, például előre felvett nappali vagy éjjeli látképeket.

Kimaradt?