Nicolaescu megvonja a támogatást a magánkórházaktól

Március elsejétől nem kapnak állami támogatást a magánkórházak – jelentette be Eugen Nicolaescu. Az egészségügyi minszter tájékoztatása szerint az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) többé nem finanszírozza a magánkórházakban kezelt betegek költségeit, így 10 százalékkal növelhetik majd az állami egészségügyi létesítmények költségvetését.

Eddig a magánklinikákon kezelt betegek kezelését részben kifizette az állami biztosító, ha a páciens fizette az egészségbiztosítási hozzájárulást. 

"Ha valaki magánvállalkozásba kezd, akkor ne közpénzből tegye. Üzleti tervét úgy gondolja végig, hogy mekkora befektetésre van szükség és milyen jövedelme lesz saját erőből, és nem abból, amit az államtól lopni fog vagy megszerezni befolyással való üzérkedés által" – jelentette ki Nicolaescu, hozzátéve: "a közszféra közpénzből, a magánszféra magánpénzből él."

Az állam 200 millió lejt különít el műtétek előtti altatásra, érzéstelenítésre és intenzív terápiára. Miután ezt az összeget megkapták, többé egyetlen kórház sem kérheti a betegeitől, hogy otthonról hozzanak gyógyszereket, egészségügyi felszereléseket – mondta a miniszter.

ministrul eugen nicolaescu resize

Nicolaescu azt is nehezményezi, hogy sok orvos párhuzamosan dolgozik állami és magánkézben levő egészségügyi intézményben is. "Nincs olyan egészségügyi szolgáltatás, amelyet az állami szféra ne tudna biztosítani" – vélekedett a miniszter.

Kimaradt?