Bemutatkoztak az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének képviselő- és szenátorjelöltjei

Csütörtök kora este mutatkoztak be az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének képviselő- és szenátorjelöltjei, akik vállalták a megmérettetést a december 11-i parlamenti választásokon.

Az aradi Jelen Házban nagyszámú érdeklődő előtt tartott rendezvényen Bognár Levente aradi alpolgármester összefogásra, csapatmunkára kérte a megye magyar közösségét azért, hogy négy év szünet után az érdekvédelmi szervezet jelöltje újra bejuthasson a törvényhozásba.

A kampányindító rendezvényen az RMDSZ országos vezetőségét Kovács Péter ügyvezető elnök képviselte, aki – miután ismertette a szövetség választási programját az infrastruktúra-fejlesztésektől a közigazgatási és tanügyi reformon át a népjóléti javaslatokig – rámutatott arra: a Szövetség ebben a választási kampányában azokhoz szól, akiknek fontos Erdély jövője – a Bánság, Pártium, Máramaros, belső Erdély és Székelyföld jövője. 

Szerinte a bukaresti politikának lett volna ideje bizonyítani, hogy Erdéllyel is törődik, viszont az tapasztalható, hogy csak az RMDSZ-nek fontos, hogy a helyben keletkező jövedelem Erdélyt és ne Bukarestet gazdagítsa. „Csak az RMDSZ-nek számít, hogy Bukaresttől elvéve, a helyi közösségeknek, a helyi és megyei önkormányzatoknak nagyobb hatalmat és több forrást biztosítson. Az óriásplakátunk kapcsán kitört botrány, amikor azt mondtuk, hogy megmentjük Kolozsvárt, vagy akár Aradot Bukaresttől, az adóink Erdélyt és ne a fővárost gazdagítsák, azt igazolja, hogy csak mi, az RMDSZ és az erdélyi magyarok és a románok egy része gondoljuk azt, hogy Erdély Románia mozdonya, húzóereje lehet. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának, ami jó a magyaroknak, az jó a románoknak is” – részletezte. 

Fontosnak nevezte a tömbmagyarság–szórványmagyarság összefogást is, aminek eredményeként egy Szeben megyei jelölt befutónak tekinthető helyet kap a Hargita megyei listán. „Azon dolgozunk, hogy Arad megyének legyen újra magyar parlamenti képviselője. Nagyon fontos a régiók, a szórvány és a Székelyföld közötti szolidaritás, de Arad és az itt élő közösségek a mindennapjaikban érezték, hogy az elmúlt 4 évben nem sikerül közvetlenül a megyéből képviselőt mandátumhoz juttatni. Ennek változni kell, ez változni fog!” – nyomatékosított az ügyvezető elnök.    

Király András tanügyi államtitkár, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének szenátorjelöltje kifejezte örömét, hogy az oktatás fejlesztése elsőbbséget élvez a Szövetség választási programjában, és úgy vélekedett, hogy „ha hiszünk benne, sikerülhet visszaszerezni a parlamenti képviseletet”.

Faragó Péter, a megyei szervezet elnöke, megyei tanácsos, a képviselőjelölt-lista vezetője szerint az RMDSZ követelései olyan elvárások, amelyek a civilizált nyugati társadalmakban természetesnek számítanak, nálunk azonban teljes ellenkezést váltanak ki a román pártokból. „Az Arad megyei magyarság nem engedheti meg magának, hogy egy újabb parlamenti ciklusban ne legyen képviselője” – nyomatékosította Faragó Péter.

A rendezvényen szavalatokkal és dalokkal közreműködött Éder Enikő és Molnos András Csaba, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház két művésze.

Az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének képviselőjelöltje Faragó Péter, Bognár Levente, Sipos György, Haász Tibor, Kovács Imre, Jámbor Ilona, ifj. Zágoni-Szabó András, Pál Norbert, Péró Tamás. Szenátorjelölt Király András, Cziszter Kálmán, Korondi-Józsa Erika, Erdős Bálint, Papp Attila. 

Kimaradt?