Az évenkénti hatezer tűzeset áldozatait füstriszatóval meg lehetne menteni

Romániában évente 6000 tűzeset következik be, a legtöbb éjszaka, és ezeknek átlagosan minden második nap emberáldozatai is vannak - derül ki az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség (IGSU) csütörtöki sajtóértekezletén közzétett adataiból. 

Ebből az alkalomból Raed Arafat belügyi államtitkár a füstriasztók fontosságáról beszélt. 

"A tűzeseteknél a halált legtöbbször a keletkezett füst okozta fulladás okozza. A legegyszerűbb módja, hogy észrevegyük, hogy a házban füst van, az az, hogy füstérzékelőket szereljünk. Ezeket elem táplálja őket, akárhová letehetjük, és az egész családot felébreszti, ha füstöt érzékel. Ez elősegítheti azt, hogy elhagyjuk a lakást, mielőtt nem késő. (...) Más országokban, ahol elterjedtebb a füstriasztók használata, jelentős mértékben csökkent a tűzesetek miatt bekövetkező halálesetek száma" - magyarázta Arafat. 

Ovidiu Vasilică, az IGSU vezetője úgy vélekedett, hogy a tűz- és a gázriasztók felszerelésének költségei elhanyagolhatók ahhoz a kárhoz képest, amelyet ezek használatával meg lehet előzni. 

Az elmúlt négy évben Romániában több mint 20.000 tűzeset volt, legtöbb Bukarestben (1.714). Az esetek csaknem egyharmadát a kitakarítatlan kémények okozták, 21 százalékukat a hibás elektromos készülékek, 12 százalékukat pedig a hibás vagy felügyelet nélkül hagyott kályhák. 

Kapcsolódók

Kimaradt?