Avram Iancu megkapta a Román Nemzet Hőse címet

Elfogadta 168 szavazattal és 10 tartózkodással hétfőn a képviselőház azt a törvénytervezetet, melynek értelmében Avram Iancu a Román Nemzet Hőse titulust kapja. Az alsóház ezzel elutasította az államfő kérését, amelyben a jogszabálytervezet újratárgyalását kérte. 

Az elfogadott törvény értelmében 'Az erdélyi románok legnagyobb hőse emlékének tiszteletére Avram Iancu (1824-1872), akinek rendkívüli érdemei vannak a nemzeti jogok és identitás ősi földön történő kinyilatkoztatásában és az 1848-1849-es erdélyi román forradalom vezetője volt, a Román Nemzet Hősének nyilváníttatik.' 

Klaus Johannis államfő arra hivatkozva küldte vissza újratárgyalásra a jogszabályt, hogy egy Avram Iancu nagyságához mérhető személyiség iránti tiszteletet nem lehet "beváltani" sem jogi, sem politikai értelemben. Azzal érvelt továbbá, hogy az alkotmány kizárólag Románia elnökét jogosítja fel arra, hogy tiszteletbeli titulusokat adományozzon. Ezeket a titulusokat a kormányfő által ellenjegyzett rendeletek szentesítik, nem pedig a parlament által hozott törvények. 

A képviselőház döntő fórum volt ebben a kérdésben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?