Csűry István karaktergyilkosságnak nevezi Tőkés László ellene indított támadását

Karaktergyilkosságnak nevezi Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke Tőkés László korábbi püspök ellene indított támadását. A tisztségébe októberben visszaválasztott püspök közösségi oldalán válaszolt az európai parlamenti képviselőnek.

A püspököt Tőkés László az elmúlt hónapokban többször azzal vádolta, hogy együttműködött a Securitatéval, a román kommunista politikai rendőrséggel. Tőkés szeptemberben brosúrát is megjelentetett, amely a Csűrynek tulajdonított besúgói jelentéseket tartalmazza.

Csűry István közölte, hogy a református hívekre való tekintettel nem válaszolt a vádakra, mert méltatlannak találta volna, ha "a média csatornáin serdülő kamaszokhoz sem illő módon szégyeníti egymást két egyházi ember". "Ezért viseltem el előre megfontolt szándékú karaktergyilkosságát" - magyarázta a püspök, és hozzátette: úgy érzi, Tőkés László csütörtöki sajtótájékoztatójával - amelyiken az EP-képviselő elismételte vádjait - "betelt a pohár".

"Nem válaszoltam, mert a nyomozói babérokra törekvő, majd képzelt bírói székbe emelkedő embert nem akartam nevetség tárgyává tenni a közvélemény előtt. Ellenem tett kijelentései valótlanok és törvénytelenek. (...) Persze, aki magát a törvény fölé helyezi, annak ezek az igazságszolgáltatási elvek nem is léteznek" - fogalmazott a püspök.

Csűry István püspök a bejegyzéséhez csatolta a Bihari naplóban júniusban közölt írását is, amelyben arra kérte "a Fidesz-KDNP kormány felelőseit", hogy vizsgálják meg "az általuk, nevünkben delegált EU-képviselő munkáját és káros tevékenységét".

Csűry Istvánt a szavazatok 84 százalékával választotta vissza október 21-én a püspöki tisztségre az egyházkerület közgyűlése. A tisztségre ő volt az egyedüli jelölt, ellenjelöltjei korábban sorra visszaléptek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?