Kiállították az első festményt Katalin hercegnőről

Leleplezték az első hivatalos festményt Cambridge hercegnőjéről, Kate Middletonról. A portrét Paul Emsley festette, aki több hónapon át dolgozott az olaj- és zománcfestékkel készült alkotáson. A 31 éves Katalin hercegnő kétszer, májusban és júniusban ült modellt a művésznek a Kensington palotában, a festő emellett fotókat használt fel a portré elkészítéséhez.

katalinfestmenyA portrét pénteken délután mutatják be a londoni National Portrait Galleryben, melyet éppen a brit hercegnő patronál. Emsleyt a galéria igazgatója, Sandy Nairn választotta ki a feladatra, de a kiválasztásban katalinnak is szerepe volt. Vilmos herceg állapotos felesége ugyanis művészettörténetet tanult a St. Andrews egyetemen - jelenti a BBC.

Emsley azt nyilatkozta: Katalin nem hivatalos, hanem természetes formájában szeretett volna megjelenni a képen. „Azt hiszem, jó döntés volt a mosolyát megfesteni" - mondta a művész, aki szerint nem volt nehéz dolga. „Nincs sok minden a háttérben, szeretem a nagy arcokat, erősnek és modernnek tartom az ilyen ábrázolást" - tette hozzá. "Érdekelt az arcberendezése, az, hogy a fények és az árnyékok hogyan keretezik" - nyilatkozta Emsley.

A festő korábban már készített portrét Nelson Mandela egykori dél-afrikai elnökről is, 2007-ben pedig megnyerte a BP portrédíját.

Emsley azt is elmondta, könnyebb volt fotókkal dolgoznia, mivel mindig aggódik a portrét ülő alanyok kényelméért. „A mai fotóművészet annyira pontos és jó, hogy sokkal könnyebb ezeket egy festmény alapjául használni" - tette hozzá.

Eredetileg a művész egy olyan festményt tervezett, ahol Katalin nem mosolyog, ám ezt a tervét a hercegnővel való személyes találkozás után feladta. „Ő valójában ilyen" - utalt arra, hogy Kate Middletont legtöbbször mosollyal az arcán láthatja a nagyközönség.

A portré hivatalos címe: HRH The Duchess of Cambridge. A festmény a galéria állandó kiállításán megtekinthető.

Kimaradt?