Világítás és halottak napi performansz Sepsiszentgyörgyön

Háromszéken is világítani készülnek a katolikus és protestáns közösség tagjai. Néhányan már hétvégén felkeresték szeretteik sírjait, rendbe rakták azokat és meggyújtották a gyertyákat is. Legtöbben viszont ragaszkodnak a hagyományokhoz és november 1-én, Mindszentek napján visznek virágot és koszorút illetve gyújtanak gyertyát vagy mécsest elhunyt szeretteik emlékére.

Bár a halottak napja nem hivatalos munkaszüneti nap, Háromszéken egyes önkormányzatok, intézmények és vállalkozók is odafigyelnek alkalmazottaikra és kedden rövidített munkaprogrammal dolgoznak.

Sepsiszentgyörgyön beteltek a templomkertekben kialakított évszázados temetkezési helyek, de a közös temetőben sincs már elegendő temetkezési hely. A Szemerja negyedben néhány éve másfél hektáron új temetőt alakítottak ki, a Makovecz Imre által tervezett új ravatalozóház körül, így ott évekre megoldották a temetkezést. Gond van viszont a sepsiszentgyörgyi Vártemplom temetőjében és a közelben lévő közös temetőben, ahol a helyhiányt úgy tudnák megoldani, ha megkaphatnák a katonai lőtérként használt terület egy részét. Erre viszont a védelmi minisztérium az önkormányzat többszöri igénylése ellenére se hajlandó.

Átszervezik a közúti forgalmat

Sepsiszentgyörgy önkormányzatának tájékoztatása szerint a halottak napi forgalmi dugók elkerülése végett, november 1-én, kedden egyirányúsítják a közös temető környéki utcákat. A temetőt a Vár utca felől lehet megközelíteni és a Vojkán utcán lehet elhagyni, tájékoztatott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A közelben található lőtéren ideiglenes parkolót alakítanak ki. Mindszentek napján a közlekedés átszervezésében és a forgalom irányításában a helyi rendőrség munkatársai segítenek. A hatóságok megkérik a lakosságot, hogy ne parkoljanak a Vár és Vojkán utcában, lehetőségeik szerint használják a tömegközlekedést, vagy gyalogosan keressék fel a temetőket.

Halottak napi performansz a színházban

Négy háromszéki művész halottak napi közös megemlékezést és requiem performanszt tart november 1-én, kedden este 11 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előcsarnokában. A művészeti megnyilvánulás során az élet és halál kérdését mint univerzális művészeti problémakört járják körül a mozgókép, képzőművészet, zene, színház eszközeit használva, a térinstallációt a művészi jelenlétre és az őselemek körforgására építik, összekapcsolva az égit és földit, írják az esemény ajánlójában.

A halottak napi művészeti eseményen Simo Lakatos Barna (zeneszerző, elektronika), Fekete Lovas Zsolt (perkució), Dobricza Szilamér (gitár), Sánta J. Botond (szobrászművész) vesz részt. A négy művész másodszor tart hasonló témájú performanszt, ezúttal a gyimesi kesergő sorait választotta kiindulópontnak, "Dúdolok, de nem kedvemből, Bánat hozza ki szívemből". 

Kapcsolódók

Kimaradt?