Viszakoztak a közhivatalnokok: nem sztrájkolnak

Elmarad a helyi közigazgatásban dolgozók sztrájkja, mivel nem gyűlt össze elegendő támogató aláírás -  közölte a Maszollal Ferencz Tibor.

A sepsiszentgyörgyi Nova Vita szakszervezet vezetője elmondta, eredetileg úgy tervezték, hogy mivel nem kaptak fizetésemelést, hétfőn elkezdik az általános munkabeszüntetést. A sztrájkhoz a törvény szerint ehhez szükség lett volna a szakszervezeti tagok legalább felének támogató aláírására. Ez országos szinten 14.520 aláírást jelentett volna, de az elmúlt napokban mindössze 6.733 szakszervezeti tag írta alá az általános sztrájk kirobbantásához szükséges íveket, így a helyi közigazgatásban elmarad a tiltakozó akció.

Ferencz Tibor elmondta, Kovászna megye most is jól szerepelt, hiszen a 600 szakszervezeti tagból 533-an támogatták a sztrájkot.

A helyi közigazgatásban dolgozók szakszervezete (FNSA) több ízben is felhívták a figyelmet, hogy a helyi közigazgatási intézményekben dolgozók többsége minimálbért, azaz havi bruttó 1250 lejt vagy annál kevéssel nagyobb fizetést kap.

A szakszervezet azért kér 25 százalékos béremelést, mert a kormány ennyivel emelte az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérét. Ferencz Tibor úgy tájékoztatott, nem mondanak le követelésükről, és bár elegendő támogatottság hiányában nem tudnak általános sztrájkot hirdetni, a rendelkezésükre álló összes eszközzel próbálják kiharcolni a béremelést. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?