Szőcs Renáta: „Gyűl a sok-sok impulzus bennem”

Hetek óta szurkolunk szombat eseténként a csíkszeredai Szőcs Renátának, hogy a TV2 tehetségkutatójában, a Star Academyben minél jobb helyezést érjen el. Ahogy telik az idő, egyre erősebb a mezőny, ezért minden eddiginél nagyobb szüksége van a nézői szavazatokra. Rövid telefonbeszélgetésünkkel talán sikerült kizökkentenünk őt a „luxusbezártság” rutinjából.

A műsor indulása előtt azt nyilatkoztad, azért jelentkeztél a Star Academybe, hogy megtudhasd, mire vagy képes az éneklés terén. Miben fejlődtél legtöbbet az elmúlt hónapokban?

Úgy gondolom, a legtöbbet az előadásmódban fejlődtem, illetve abban is, hogy ne csak ésszel próbáljam átadni a dalok üzenetét. Az érzelmek átadása nagy kihívás, fontos, hogy tényleg érezzem át a dalok tartalmát, lényegét.

Így szavazhat Renire. Szavazni a TV2 Live nevű, ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás segítségével lehet, amely iOS, Android és Windows Phone operációs rendszert használó telefonokról vagy táblagépekről is elérhető. A szavazni vágyók az applikáció letöltése és annak a használatához szükséges regisztrációt követően az általuk választott énekesekre szavazhatnak, kiválasztva azt a versenyzőt, akit a következő adásba juttatnának tovább. Az utolsó adásban a verseny győztesét szavazzák meg, ráadásul a zsűri a fináléban már nem fog pontozni.

Hogyan érintett titeket, versenyzőket a TV2-nek az a döntése, hogy levették műsorról a napi összefoglalókat?

Az hiszem, kicsit mindenki megkönnyebbült a villában. A reality alatt ugyanis nagyon sok plusz feladatunk volt. Nem tudtunk arra koncentrálni, ami miatt tulajdonképpen itt vagyunk. Minden időért kár, amit nem az énekórákkal vagy énektechnikákkal való tanulással telik. A feladatok meg a különböző játékok bizonyos szintig megterhelőek voltak, ebben azt hiszem, a többiek is egyetértenek velem. Most egy kicsit szabadabbak vagyunk, örülök, hogy többet tudunk foglalkozni az énekléssel.

Sok erdélyi rajongó egyöntetű véleménye szerint több alkalommal nem megfelelő dalt kaptál, a nézők közül rengetegen úgy érzik, hogy téged szándékosan hátráltatnak – hogyan látod ezt?

Nem érzem úgy, hogy bármilyen módon is hátráltatnának. Lehet, hogy nehéz dalokat kapok, de ez részben jól is esik, mert valószínű, hogy aki adja nekünk a dalokat, úgy gondolja, hogy meg tudom oldani a feladatot. Hangsúlyozom tehát, hogy ez semmiképp sem hátráltat. Minden versenyzőnek megvannak a könnyebb dalai, és mindenkire ugyanúgy igaz, hogy nehezebbet is kapott.

Fazekas Eszter kiesését megkönnyezted, a legjobb barátnőd nélkül kell folytatnod a versenyt. Kire támaszkodhatsz jelenleg az akadémián?

Jelenleg Erikára és Ivánra támaszkodom a leginkább. Természetesen még mindig érzem Eszter hiányát, és ez most már így is fog maradni, de örülök, hogy Erikával és Ivánnal ennyire bensőséges a kapcsolatunk. Sokat segít ez.

A versenyzők közül többen Pádár Alexandrát tartjátok a legnagyobb esélyesnek a végső győzelemre. Miért pont ő a favorit szerinted?

Több szempontból is favoritnak lehet őt nevezni. Elsősorban azért, mert ő bármilyen dalhoz is nyúl, annak előadása rendszerint nagyon jól sikerül neki, élő adásokban is – ez pedig ugye nagyon fontos. Hozzátenném, hogy ő nagyon jó dalokat is kap, viszont kitűnően adja elő őket, nem egyszer kapott már száz pontot, ezért ő a legstabilabb versenyző.

Mi a legnehezebb számodra a Star Academyben?

Az, hogy nem beszélhetek a családommal, a barátommal, nem tarthatjuk a kapcsolatot a külvilággal. Már két hónapja gyűl a sok-sok impulzus bennem. Rengeteg a kavarodás, lefoglalnak a forgatások, az ének- és táncórák, az edzések. Annyira eltelnek a napok, hogy alig van időnk pihenni. Jó lenne kapni egy kis időt skype-olni például.

Hogyan zajlik egy átlagos nap a villában?

Ha reggel edzéssel indul a nap, akkor 7.30-kor kelünk, ha nem, akkor kicsit később. Délután 4-ig vagy akár 6-ig is forgatunk, énekórákat tartanak nekün, tanuljuk a táncokat, a koreográfiát. Szabadidőnk csak ezután van. Mostanában néha elvisznek hetente kétszer szoláriumba, és nézhetünk filmet, hallgathatunk zenét. Korábban azt sem tehettük meg, hogy zenét hallgassunk, újabban viszont nyílt erre is lehetőség.

A műsor alatt felkérést kaptál egy színházi előadásban való szereplésre, amelyet el is vállaltál. Mesélnél erről bővebben?

Nem tudok még sok információt erről. Eddig annyi történt, hogy bejártak, közölték velem a meglepetést, hogy a Veszprémi Petőfi Színház felkért egy főszerepre egy zenés előadásban. A darab címe Múlnak a gyermekévek, és Csíkszeredában is játsszák majd. Kérdezték, hogy elvállalnám-e, én pedig örömmel igent mondtam. Úgy volt, hogy a jövőben még informálnak a részletekről, de azóta sem volt alkalmam beszélni velük. Valószínűleg november végén kezdődnének a próbák.

A bemutatkozásodban azt írod, hogy az egyik nagy álmod, hogy Rúzsa Magdival énekelj duettet. Érzed, hogy közeledik a nagy pillanat?

Jaj, Istenem, annyira örülnék, ha ez megvalósulna! Bízom abban, hogy továbbjutok, és ha nem is nyerem meg a versenyt, de hátha annyival közelebb kerülnék ehhez, és hátha legalább azt a duettet megvalósíthatom. Tényleg ez az egyik legnagyobb álmom, nagyon-nagyon szeretném!

Hogyan látod a jövődet? Mivel foglalkozol majd a következő években?

Nagyon szeretném, hogy ha lehetőségem adódna Budapestre költözni, és itt folytatni a zenei karrieremet, mert végül is ez a legfőbb álmom. A személyiségemben nem fog ez változást okozni, de mindenképp szeretném kihasználni a lehetőségeket, és megvalósítani az álmomat, hogy énekesnő legyek.

Kapcsolódók

Kimaradt?