Baloldali alternatívákról és publikációkról beszélgetnek a kolozsvári tranzit.ro-ban

A kolozsvári  tranzit.ro Kríziskultúra és válságpolitika beszélgetéssorozatának negyedik megállóját szervezik meg pénteken és szombaton.

A Brassai utca 5. szám alatt pénteken délután 18 órától a londoni Brunel Egyetem munkatársa, Gareth Dale és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársa, Krausz Tamás történész tart előadást Polányi Károlyról és Leninről. A beszélgetést Florin Poenaru és Alex Cistelecan moderálja.

Az esemény Facebook-oldalán az áll, Lenin és Polányi bizonyos értelemben a jelenlegi politikai baloldal alternatíváit meghatározó figurák. Adott egyfelől a „piacok társadalmi beágyazottságának” a visszaállítására törekvő, a kapitalizmus elszabadult szellemét állami szabályozásnak alávető kísérlet; másfelől pedig az egy teljesen más társadalom megteremtésére, a kapitalista és prekapitalista szükségszerűségből egyenesen a szabadság világába való ugrásra irányuló voluntarista erőfeszítés.

A beszélgetés egy Lenin és Polányi közötti, a mai globális problémákat, és különösen Kelet-Európa helyzetét érintő virtuális párbeszéd formájában fog zajlani.

Szombaton délelőtt 11 órától kerekasztal-beszélgetés zajlik Gareth Dale, Krausz Tamás, Nagy Éva, Florin Poenaru és Alex Cistelecan között, Dana Domsodi moderálásával. Mint olvasható, az informális beszélgetés a baloldali publikációk konkrét anyagi körülményeit és lehetséges stratégiáit járja körbe, a különböző kortárs baloldali folyóiratok (Historical Materialism, Jacobine, Journal of Contemporary Central and Eastern Europe, Eszmélet, CriticAtac) tapasztalatából kiindulva.

Kimaradt?