Egymáson is parkolhatnak a kocsik Temesváron

A parkolóhelyek telítettségének problémáját forradalmi módszerrel oldaná meg egy projekt: az autók egymás fölött is parkolhatnának egy „intelligens dobozban”. Temesváron a közeljövőben ki is próbálják, hogyan működne.

smart parking 01

Először 2009-ben, Bukarest 6. kerületében állítottak fel „Smart Parking" emeletes parkolófülkét. Egymás mellett kettő, egymás fölött pedig akár hat kocsi is lehet; minden autó egy mozgatható talapzatra kerül, ezek közös tengelyük körül forgathatók, így válik lehetővé a járművek magasba emelése, majd leengedése.

smart-parking-2Négy évvel ezelőtt 180 ezer euróba került egy parkolófülke felállítása, egy parkolóhely 15 ezer euróba került az önkormányzatnak. A havi bérlet 100 lej volt.

A temesvári városvezetőség a parkolófülke négyemeletes, mozgó változatában gondolkodik, amely a város egyik pontjáról a másikra költöztethető időnként. „De ha csak 3 ezer euróba kerülne egy parkolóhely, 100 lejes havi bér mellett akkor is évtizedekbe telne, míg visszatérülnek a költségek. Ugyanakkor nagyon praktikus szerkezetről van szó, két autó helyén elfér akár tizenkettő” - számolt Nicolae Robu polgármester.

A közeljövőben kísérleti jelleggel elhelyeznek néhány ilyen parkolómodullt a város különböző pontjain.

Kimaradt?