Villámcsődület a másság elfogadtatásáért

A különbözőségek, másságok elfogadtatását célozza az a villámcsődület-sorozat, amelyet az Apha Transilvana Alapítvány szervez Marosvásárhelyen és több más Maros megyei településen, köztük Szászrégenben, Segesváron, Nagyernyében és Ákosfalván.

Hétfő délután kisebb tömeg gyűlt össze Marosvásárhelyen a Színház téri buszmegállóban: a zömében fiatalok vidám színű, más-más figurát ábrázoló pólóban táncoltak és énekeltek. Az eseményt az Alpha Transilvana Alapítvány szervezte, így figyelmeztetve a város lakóit, az utca járókelőit arra, hogy mindegy, hogy ki hogyan él, milyen a fizikai, vagy szellemi állapota, attól még ugyanolyan vidám és képes örülni az életnek.

A táncot Szőke István, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, az Apolló tánccsoport vezetője tanította, Sandra Tandrea orvosnő volt az esemény ötletgazdája, aminek megvalósításához hozzájárult Gyárfás Erzsébet, az alapítványnál működő nappali központ vezetője, valamint azok a gimnazista és egyetemista önkéntesek, akik nem csak a városközpontban vettek részt a flashmobon, de a hetekig tartó próbákon is segítettek a csoportnak, hogy táncot, éneket tanuljon és bátorságot nyerjen, hogy közönség előtt is bemutassa tudását.

„Legyünk barátok és ne törődjünk a különbségekkel, arra fordítsunk figyelmet, hogy mind egyformák vagyunk, jókedvűek vagyunk, együtt tudunk énekelni és táncolni” – hangzott el a hétfő délutáni villámcsődületen.

Az Alpha Transilvana Alapítvány nappali központjának foglalkoztatottjai tavaly mutatkoztak be először a nagyközönség előtt, a Maros Művészegyüttes székházában többnapos fesztivál keretében. Akkor elmondták és most is megerősítették, hogy a sérült embereknek is fontos, hogy megmutatkozhassanak, hogy a figyelmet ügyességükkel, tehetségükkel, képességeikkel magukra irányítsák. Nekik nehezebb önbizalmat nyerni és színpadra lépni, idegen emberek előtt bemutatkozni, a siker viszont ugyanolyan fontos, mint a többi embertársuknak, látják, érzik, hogy ők is fontosak, hogy képesek a művészi megnyilvánulásra, eredményeket tudnak elérni és felmutatni.

Kimaradt?